asseco Aimtec murr

Obráběcí 5osé centrum pro malé obrobky

Kompaktní nové obráběcí centrum PJ 303X, které představí Mitsui Seiki na veletrhu IMTS v Chicagu, nabízí vysokou přesnost, rychlost a všestrannost pro menší kritické díly.

 

Všestranný 5osý obráběcí stroj Mitsui Seiki PJ 303X je navržen pro precizní obrábění menších vysoce přesných dílů. Poskytuje maximální přesnost při zpracování obrobků až do výšky 230 mm, průměru 280 mm a hmotnosti do 20 kg. Typické aplikace, kde novinka najde využití, pokrývají širokou škálu kritických dílů, jako jsou formy na čočky, lékařské produkty, elektroerozivní elektrody a součásti palivových článků.
Centrum PJ 303X má posuvy v ose X, Y a Z v délce 300, 325 a 200 mm. Rotace osy A je +40 až -100 stupňů a osa C se otáčí o celých 360 stupňů. Osami X, Y a Z pohybují vysokorychlostní lineární motory, které jim udělují rychloposuv tempem 20 m/min, zatímco rotační osy využívají motory s přímým pohonem. Kuželové vřeteno HSK-E25 s 50 000 ot./min nabízí schopnost vysokorychlostního obrábění, všestrannost nástrojů zajišťuje automatický měnič pro uložení až 24 nástrojů o průměru 40 mm a délce 100 mm. Řídicí systém stroje je použit nový Fanuc F31i-B5 s kontrolním panelem i-H Pro.
Pro dosažení extrémně vysoké přesnosti byly hlavní části dosedacích ploch centra, stejně jako další kritické oblasti stroje, ručně zaškrabávány. Standardní součástí výbavy je pokročilá technologie tepelného posunu vřetena, včetně symetrické portálové sloupové konstrukce, která se přizpůsobuje výkyvům tepelné deformace a mechanismu tepelné kompenzace pro vřeteno/hlavu stroje.

Kamil Pittner
Foto: Mitsui Seiki

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 245 článek mě zaujal 60
Zaujal Vás tento článek?
Ano