asseco Aimtec murr

O starost méně – FMS

Je-li pro vás důležitá plynulost provozu, potom potřebujete pásovou váhu, na kterou se můžete spolehnout. Nadešel čas, abyste objevili jedno z nejlépe střežených tajemství, pokud jde o přepravu sypkých materiálů.

 

Kdybyste měli jmenovat přední dodavatele technologií pro manipulaci se sypkými materiály, pravděpodobně by vás nenapadla společnost FMS (Force Measuring Systems). Přesto si pásové váhy této švýcarské strojírenské firmy za posledních 25 let v tichosti vybudovaly pověst nejrobustnějšího a nejpřesnějšího řešení pro měření toku materiálu. Váhy BMGZ se používají v pásových dopravnících po celé Evropě v celé řadě provozů včetně lomů, štěrkoven, stavenišť, nakládacích stanic a tunelových vrtů. 

Jedinečný design
Pásové váhy společnosti FMS se vyznačují jedinečnými konstrukčními vlastnostmi. Na rozdíl od konkurenčních zařízení je snímač rychlosti umístěn uvnitř měřicího válečku a nejsou zde žádné odkryté kabely. Tím se výrazně snižuje riziko poškození nečistotami či působením místních povětrnostních vlivů. Díky tomu je zajištěn nepřetržitý provoz dopravníkového pásu, což je v odvětví sypkých materiálů obzvlášť důležité. Tato konstrukce zajišťuje bezkonkurenční přesnost měření.
Váhy, které nemají integrovaný snímač rychlosti řady BMGZ, obvykle používají třecí kolečko přitlačované pružinami pomocí ramen, které je však vystaveno vlivům okolního prostředí. To znamená, že zařízení je náchylné ke kontaminaci. Výsledkem může být prokluzování, které činí měření rychlosti, a tedy i vypočtený průtok, méně spolehlivým.  
Navzdory těmto výhodám zůstává společnost FMS mnohem známější díky technické dokonalosti svých produktů pro jiná průmyslová odvětví. Je světovou jedničkou v oblasti měření napětí a vedení pásů pro zpracovatelský průmysl, který vyrábí materiály, jako jsou fólie, papír, textil, kabely, dráty, lana či tkaniny. Prvotřídní tenzometry pro měření napětí používaná v těchto řešeních jsou také základem konstrukce vah BMGZ.

Bezporuchový provoz
Jednou ze společností, které v posledních letech objevily pásové váhy FMS, je Holcim Schweiz AG, dceřiná společnost Holcim Ltd. V její štěrkovně v Hüntwangenu ve Švýcarsku se používá devět vah BMGZ. Walter Rutschmann, vedoucí údržby závodu, k tomu říká: „Když jsme začali uvažovat o nákupu nových pásových vah, rozhlédli jsme se po různých možnostech na trhu. Rozhodnutí padlo na řešení od společnosti FMS. Produkty řady BMGZ se ukázaly být zvláště spolehlivé a odolné vůči vnějším vlivům. Od prvního uvedení do provozu jsme nezaznamenali ani jednu poruchu. To znamená bezúdržbový provoz, což je pro mě důležité zejména z hlediska úspory nákladů a zdrojů.“

Šíření dobrých zpráv
Na základě těchto úspěchů nyní společnost FMS cílí na uvedení svých pásových vah na více trhů v Evropě. Ve Velké Británii stojí v čele tohoto úsilí obchodní ředitel Sertan Osman.
„Mnoho našich pásových vah je v provozu nepřetržitě již více než 20 let. Prokázalo se, že jsou neuvěřitelně odolné. Díky tomu máme v odvětví sypkých materiálů své jádro věrných a velmi spokojených zákazníků. To nám napovídá, že by se o našem řešení mělo dozvědět více společností,“ říká Sertan Osman.
Řada BMGZ je k dispozici v různých šířkách válečků a její pozinkovaný montážní rám s výsuvnými ocelovými podpěrami je vybaven koncovými deskami s drážkami pro přesné nastavení polohy. To znamená, že je kompatibilní se všemi typy a velikostmi dopravníků ve stacionárních i mobilních aplikacích.  Připojení k síti Ethernet umožňuje obsluze konfigurovat a obsluhovat váhu z jakéhokoli připojeného počítače. O instalaci a údržbu zařízení se postarají špičkoví technici ze sítě servisních partnerů společnosti FMS.

Martin Báča, manažer produktu
baca@bibus.cz, www.bibus.cz

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 266 článek mě zaujal 62
Zaujal Vás tento článek?
Ano