asseco Aimtec murr

V jihočeské VŠTE vzniká nový laboratorní komplex

Vysoká škola technická a ekonomická staví další laboratoře pro výuku a výzkum, které studentům nabídnou nové možnosti. S dokončením se počítá koncem srpna příštího roku.

 

Nově budované laboratorní prostory, tzv. druhá etapa sdružených laboratoří, doplní první etapu komplexu laboratoří z roku 2016. Stavba, která má být dokončena příští rok, má vyjít na více než 127 mil. Kč. Toto nové zázemí významně zlepší podmínky pro výuku a aplikovaný výzkum i vědu. K dispozici bude 16 laboratoří, v nichž může studovat či pracovat až 537 osob. Při výuce bude možné využívat více experimentů a studenti si tak teoretické znalosti snadněji ověří a vyzkouší, což obvykle vede k lepšímu zapamatování a schopnosti znalosti využít v praxi.
„Jde o nákladnou a dlouho připravovanou investici, na níž se dotací téměř 44 milionů korun podílí ministerstvo školství. Bez této státní podpory, mířící do rozvoje a obnovy materiálně technické základny veřejných škol, by realizace projektu byla pro nás mnohem složitější. Získáme tím další výukové kapacity pro akreditované studijní programy i pro jejich další rozvoj v souladu s moderními trendy. Zároveň vylepšíme zázemí pro výzkumné týmy, které se tak budou moci více zaměřit na témata, jako jsou například odpady, robotizace nebo energetika,“ říká rektor VŠTE Vojtěch Stehel.  
Nový třípatrový objekt vyroste při vjezdu do kampusu na zastavěné ploše 1033 m2. Škola do něho umístí laboratoře Ústavu podnikové strategie a Ústavu technicko-technologického. Půjde např. o moderní laboratoře 3D tisku, robotizace, fyzikálního modelování, mechanických vlastností či environmentální laboratoř s pyrolýzním reaktorem. Bude tam i tavírna kovů a slitin nebo laboratoř metalografie a spektrometrie. Nové prostory získají také laboratoře dopravy a logistiky pro průmyslovou logistiku, drony nebo technologie a řízení železniční dopravy. Součástí komplexu budou také laboratoře výpočetní techniky, fyziky a vnitřního prostředí budov a univerzální laboratoř pro prostorově náročnější experimenty.
„Studenti se dostanou k nejmodernějším technologiím a strojům, s nimiž se pak mohou potkat i v zaměstnání. Současně se posílí i výzkumný potenciál akademiků. To by měly pocítit i jihočeské firmy, s nimiž spolupracujeme při aplikovaném výzkumu nebo zavádění inovačních technologií,“ doplnil rektor.

Zdeněk Zuntych
Foto: VŠTE

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 359 článek mě zaujal 90
Zaujal Vás tento článek?
Ano