asseco Aimtec murr

ČR plánuje napojení na sousední plynovody

Provozovatel české plynárenské přepravní soustavy Net4Gas připravuje varianty možného propojení tuzemské plynárenské infrastruktury na soustavy v sousedních zemích.

 

V nejnovějším plánu firma představila investiční projekty na příští dekádu, díky nimž by se ČR do konce desetiletí mohla napojit na polskou a rakouskou soustavu nebo i na slovenský zásobník plynu, což by kapacitně umožnilo pokrýt většinu tuzemské spotřeby. Ke zvýšení energetické bezpečnosti dodávek má přispět i již ohlášené získání kapacit z nizozemského LNG terminálu.
Žádný z navržených projektů Net4Gas však zatím není ve fázi, která by umožnila jeho rychlou realizaci tak, aby pomohla už v nacházející topné sezoně. Nejblíže spuštění je zásobník plynu v Dolních Bojanovicích, který je technicky nejblíže zapojení do české plynárenské infrastruktury, ale zatím sloužil pouze slovenskému plynárenskému přepravci SPP. Do české sítě by podle plánu Net4Gas mohl začít dodávat plyn v roce 2024. Jeho efekt bude nicméně omezený, kapacita zásobníku, který nadále budou používat i slovenští odběratelé, je zhruba pětina současné domácí zásobníkové kapacity.
Čtyři pětiny naopak může obsáhnout uvažované tzv. Česko-polské obousměrné propojení, které by do tuzemské soustavy mohlo každoročně dopravovat až 7 mld. m3 plynu a jehož propojka by měla využít letos dokončenou moravskou infrastrukturu MCE I. Klíčovou roli tak bude hrát zejména další posílené napojení české soustavy na okolní státy.

Foto: Net4Gas

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 391 článek mě zaujal 96
Zaujal Vás tento článek?
Ano