asseco Aimtec murr

TUL založila TUC TUL s.r.o.

Na Technické univerzitě v Liberci vzniká řada nápadů, vědci ale nemají sílu, čas a kontakty, aby je dostali k firmám a do praxe. Vedení TUL se proto rozhodlo převést část agendy transferu technologií na dceřinou firmu The University Company TUL.

 

The University Company TUL (TUC TUL) má statut společnosti s ručením omezeným, jejímž 100% vlastníkem je univerzita, a primárním úkolem je efektivně dostat nápady z univerzity do praxe. Jak uvedl Ondřej Moš, jednatel TUC, snahou je nejen uplatnění výsledků vědců v komerční sféře, ale aby vědci, jednotlivá pracoviště i univerzita byli za svou snahu odměněni. Jako malá, dynamická společnost může na požadavky firem, trhu a investorů reagovat lépe a rychleji než samotná univerzita. Škola již dříve založila Centrum pro transfer technologií, které nyní doplní agilní TUC TUL.
Zpočátku se bude zaměřovat na hledání zákazníků, dojednávání licencí či prodeje práv k průmyslovému vlastnictví a zakládání spin-off společností, tedy firem, jež mají licenci k využívání duševního vlastnictví univerzity a podnikají s ním. Univerzita následně získá podíl na zisku nebo přímo na firmě. Už nyní TUC jedná o založení několika takových společností.

Radek Pirkl
Foto: TUL

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 396 článek mě zaujal 84
Zaujal Vás tento článek?
Ano