asseco Aimtec murr

V Česku se učí létat s drony studenti z mnoha zemí

Studenti z Brazílie, Mexika, USA, Japonska, Jižní Koreje, Spojených arabských emirátů, Indie, Nigérie, Austrálie či řady evropských států se v Praze učili ovládat pokročilé drony.

 

Na 170 studentů a studentek z celkem šesti světadílů se začátkem srpna sešlo na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze na IEEE RAS – Letní škole multirobotických systémů a dalších 40, pro něž bylo obtížné přicestovat kvůli epidemiologickým nařízením, se k nim připojilo virtuálně. Odborníci z FEL pro ně připravili intenzivní sérii přednášek, seminářů a programování spolupracujících dronů pro prohloubení znalostí v oblasti multirobotických vzdušných systémů. Po čtyřech dnech teorie mohli uplatnit nabyté znalosti i při praktických letových ukázkách, kde využili nejmodernější platformy autonomních dronů vyvíjené Skupinou multirobotických systémů FEL.
V rámci experimentu si účastníci mohli ověřit, jak se jim podařilo osvojit si metodiku a přenést ji do plně funkčního robotického systému. Jejich drony měly např. za úkol létat mezi maketami stožárů, na nichž se testují praktické možnosti inspekce elektrického vedení pomocí létajících robotů a nasnímat kamerou různé prvky energetické přenosové soustavy.
Účastníky různých univerzit přitáhly na Letní školu nejen reputace týmu MRS FEL ČVUT, ale zejména drony, které nad konkurenčními platformami vynikají softwarem umožňujícím skutečně autonomní chování, díky němuž se mohou bezpečně pohybovat a spolupracovat s ostatními roboty i v prostředí bez GPS signálu.

Radovan Suk
Foto: FEL ČVUT

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 360 článek mě zaujal 88
Zaujal Vás tento článek?
Ano