asseco Aimtec murr

Robotické minolovky jdou do služby

Výkonný úřad programu pro bezpilotní bojové prostředky oznámil, že robotická minolovka (UISS) dosáhla počáteční operační schopnost, tzn. stavu, kdy je alespoň minimálně připravena k nasazení.

 

Podle amerického námořnictva jde o významný pokrok v programu zavádění bezobslužných lodí do flotily. Jde nejen o ochranu lidi před nebezpečím, ale i jako prostředek ke snížení nákladů při současném zvýšení schopností flotily US Navy.
UISS je samohybné, poloautonomní hladinové plavidlo, které dokáže akusticky a magneticky vyhledávat podmořské miny. Bude operovat z různých lodí, aby pomáhalo udržet volné námořní cesty, provozní oblasti flotily, úžiny, kritické body a místa obojživelných operací. Ve flotile má nahradit minolovky třídy Avenger a vrtulníky MH-53E Sea Dragon.
Dieselovým motorem poháněná UISS má maximální dojezd 87 mil (cca 160 km), dokáže vléct téměř dvoutunovou zátěž rychlostí 20 uzlů (37 km/h) a může pracovat přes 20 hodin. V její výbavě figurují nesmrtící zbraně, sonary skenování, systémy pro neutralizaci min a senzory pro detekci, lokalizaci a klasifikaci min.

Foto: US Navy

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 481 článek mě zaujal 88
Zaujal Vás tento článek?
Ano