asseco Aimtec murr

Kancelářské budovy se „solární kůží“

V roce 2023 bude v Melbourne postavena 8patrová kancelářská věž nazvaná Neoscape, která se má stát referenčním modelem pro integrované solární fasády využívající obnovitelné zdroje energie.

 
Budova vůbec prvního kancelářského bloku solárního vzhledu za 40 mil. australských dolarů bude plně opláštěna 1182 solárními panely, které pomohou eliminovat odhadem asi 70 tun CO2 ročně. Solární panely mají stejnou tloušťku jako běžná skleněná fasáda a využívají technologii tenkovrstvého fotovoltaického modulu k získání dostatečného množství elektřiny ze sluneční energie pro napájení budovy. Solární plášť vyráběný německou firmou Avancis, je k dispozici v různých délkách i barvách a lze ho použít pro širokou škálu budov a stavebních projektů. Díky patentované barevné technologii se spektrum pohybuje od diskrétního, hedvábně hladkého matného vzhledu až po intenzivní barevné přechody závislé na světle přes celou fasádu.
V Evropě již byla tato technologie použita na veřejných komerčních i obytných budovách, ale v Austrálii, jedné ze světových špiček v oblasti solární energie, to bude poprvé. V roce 2026 se plánuje výstavba ještě větší (49 pater) kancelářské věže, jako výraz australské ambice být do roku 2050 uhlíkově neutrální.
 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 432 článek mě zaujal 87
Zaujal Vás tento článek?
Ano