asseco Aimtec murr

VW bude testovat „Létajícího tygra“

Východoasijská dceřiná firma německé automobilky Volkswagen VW Group China chce nabídnout v rámci vize budoucnosti městské letecké mobility plně elektrický dron eVTOL, označovaný jako V.MO.

 

Tento první prototyp létajícího automobilu s vertikálním startem a přistáním je schopný přepravovat až čtyři cestující i jejich zavazadla. Kvůli černo-zlatému zbarvení získal označení „Létající tygr“.
Stroj je 11,2 m dlouhý a 10,6 m široký, takže díky svým relativně kompaktním rozměrům vyžaduje malý prostor ke startu i přistání. Pohání jej osm vrtulí generujících vztlak a dvě vrtule pro horizontální let. Předpokládaný dolet je až 200 km. Žádné další detailnější informace např. o výkonu motorů či kapacitě akumulátorů, firma zatím neuvedla.
Zahájení počátečních letových zkoušek jsou v plánu ještě letos a příští rok by měly následovat pokročilejší letové testy. Ve finální verzi slibuje výrobce i schopnost autonomního létání, takže nikdo z cestujících nebude potřebovat pilotní průkaz.
Zpočátku bude V.MO sloužit jako služba pro čínské VIP nebo jako letecká kyvadlová doprava, později bude k dispozici i verze pro movité obyvatele, a připravuje se rovněž varianta pro využití v rámci hromadné dopravy.

Foto: VW Group China

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 413 článek mě zaujal 90
Zaujal Vás tento článek?
Ano