asseco Aimtec murr

U Prahy vznikla Tréninková akademie Porsche ČR

V srpnu bylo v obci Zlatníky-Hodkovice slavnostně otevřeno moderní vzdělávací centrum, které bude sloužit pro komplexní školení prodejních a servisních partnerů společnosti Porsche ČR.

 

Nová multifunkční budova v hodnotě 156 milionů korun je největší investicí v historii Porsche ČR, největšího importéra nových osobních a užitkových vozidel do ČR. Obec Zlatníky-Hodkovice v okrese Praha Západ patří do rozvojové oblasti pro vědu a výzkum, a právě zde je nová akademie určena pro školení všech kompetencí požadovaných standardy u prodejních a servisních partnerů u značek Volkswagen osobní vozy, Audi, Seat, Volkswagen Užitkové vozy, Cupra, programu ojetých vozů Das WeltAuto a projektu komplexního řešení nabíjecí infrastruktury MOON.
„Když jsme tady loni koncem dubna klepali na základní kámen, mým přáním bylo, abychom se zde po roce sešli při slavnostním otevření. Vzhledem k obtížným podmínkám je téměř zázrak, že se nám to celé podařilo,“ říká Jan Hurt, jednatel Porsche ČR, a dodává: „Význam odbornosti a know-how trvale roste spolu s tím, jak jsou dnešní automobily čím dál chytřejší. Pro spokojenost našich zákazníků jsou tato hlediska naprosto klíčová. Prospěch z toho budou mít nejen oni, ale i naši školitelé, kteří zde budou předávat nejnovější informace také učitelům českých odborných škol, s nimiž spolupracujeme, hasičům, pracovníkům pojišťoven a dalším institucím.“
Moderní komplex vyniká modularitou a lze ho rozšířit jak vně, tak uvnitř. Navíc je udržitelný v pokroku doby. Budova je zasazena do zeleně, k jejíž zálivce slouží dešťová voda zachycovaná do retenčních nádrží a mikroklima budovy vylepší popínavá zeleň na fasádě. Výhledově se na střechu umístí fotovoltaické panely s případným úložištěm z použitých VN akumulátorů z elektromobilů, aby bylo dosaženo energetické neutrality.
Devět modulárních učeben uvnitř nabídne moderní vybavení pro školení jak mechanických činností, tak čím dál více poptávaných zásahů v oblasti elektroniky, digitalizace a elektromobility. Praktické učebny disponují nejmodernějšími hydraulickými zvedáky Hermann a pro LUV je určen hydraulický zvedák s nosností až 5 tun. Plně je také vybavena učebna pro výuku klempířů, speciální úsek pro školení elektromobility a CNG, školení konektivity s potřebnými demo součástkami a k dispozici je i vnitřní stání až pro čtyři vozidla.
Akademie je koncipována jako multifunkční objekt pro školení, odborné konference apod. Moderní vybavení umožní vzdělávací i školicí programy v rámci hybridní výuky, která zahrnuje samostudium, on-line výuku se školitelem a prezenční školení. Jedna z pěti učeben pro technická školení je např. speciálně vybavena pro výuku karosářů, včetně rovnání a sváření různých materiálů používaných v nejmodernějších konstrukcích karoserií vozidel koncernu VW. Další tři budou sloužit pro tzv. netechnická školení a jedna je vyhrazena pro přípravu multimediálního obsahu a on-line vysílání.
Z environmentálního pohledu splňuje budova svou energetickou náročností parametry velmi úsporné budovy. Jsou zde využity technologie rekuperačního větrání, inteligentního řízení osvětlení a exteriérového stínění vnějšími žaluziemi. Zdrojem pro vytápění a chlazení jsou jednotky fungující na principu tepelného čerpadla.
Na venkovní ploše je připraveno parkování až pro stovku vozidel, přitom dvacet z nich může být nabíjeno 10 AC nabíječkami MOON (2 x 22 kW). V přípravě je již dalších 5 AC nabíječek a 2 DC nabíječky. Uvnitř se na nabíjení elektromobilů myslelo také, celkový příkon může být až 0,5 MW (trafostanice).

Petr Kostolník
Foto a zdroj: Porsche ČR, archiv TMP

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 254 článek mě zaujal 61
Zaujal Vás tento článek?
Ano