asseco Aimtec murr

SSD adaptér s extrémním výkonem

Klientský SSD disk s rozhraním PCIe 5.0 x4, který uvedla společnost Gigabyte modelem Aorus Gen5 1000 SSD, patří aktuálně mezi nejvýkonnější úložná zařízení v současnosti.

 

Pro uživatele, kteří požadují pro aplikace s vysokou pracovní zátěží stále vyšší rychlosti, je určen nově představený 4cestný PCIe Gen5 SSD adaptér, který teoreticky dokáže výkon i kapacitu úložiště zčtyřnásobit.
Nový Aorus Gen5 AIC Adapter s podporou PCIe 5.0 je plnohodnotná PCIe x16 karta plné výšky, která obsahuje čtyři M.2-2280 SSD s rozhraním PCIe 5.0 x4 v konfiguraci RAID. V závislosti na režimu RAID může adaptér nabídnout až 16 TB úložiště (při použití se čtyřmi disky) a sekvenční výkon čtení/zápisu až 60 GB/s, což je výrazně vyšší hodnota, než nabízejí nejlepší SSD.
Aby byl zajištěn maximální výkon, disponuje adaptér samostatným řadičem, resp. přepínačem PCIe 5.0, a pokročilým systémem chlazení s tepelnými senzory a ventilátorem pro zajištění konzistentního výkonu při vysoké zátěži. Je určen k instalaci do stolních počítačů vybavených slotem PCIe 5.0 x16, což vyžaduje alespoň procesorovou platformu AMD Ryzen řady 7000 nebo Intel 12. nebo 13. generace. Ovšem moderní procesory pro stolní počítače podporují pouze 20 linek PCIe 5.0, 16 linek pro grafickou kartu a čtyři linky pro SSD. Některé systémy jsou vybaveny dvěma sloty PCIe x16, z nichž každý pracuje v režimu x8, takže mohou nainstalovat grafickou desku a 4cestný adaptér SSD, ovšem ani jedna z karet nezíská plnou šířku pásma PCIe 5.0 x16.
Nicméně úložné zařízení s šířkou pásma 60 GB/s reálně potřebuje jen úzký okruh uživatelů, extrémní kapacitu i rychlosti sekvenčního čtení a zápisu by měly najít využití hlavně u pracovních stanic, které zpracovávají videa s ultra vysokým rozlišením.

Kamil Pittner
Foto: Gigabyte

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 199 článek mě zaujal 51
Zaujal Vás tento článek?
Ano