asseco Aimtec murr

První dřevěná větrná elektrárna

Využití dřeva u výškových staveb není úplnou novinkou, ale věž větrné elektrárny ze dřeva ano. Vyrostla na švédském ostrově poblíž Göteborgu.

 

Společnost Modvion a finská firma Stora Enso postavily první dřevěnou věž pro větrnou elektrárnu, která je vysoká 30 m a je stejně pevná jako ocelová. Při její výrobě vzniklo o 90 % méně emisí uhlíku. Ještě letos chtějí firmy instalovat další dřevěné elektrárny, nastavit obchodní model a zahájit komerční prodej.
Věže z vrstveného dýhovaného dřeva se vyrábějí v modulech, které se pak montují přímo na místě stavby. Moduly pak lze přepravovat i po veřejných komunikacích bez speciálních povolení, díky tomu mohou být dřevěné větrné elektrárny vyšší a dosahovat daleko větší výkon než ty současné konvenční. Potenciální výška dřevěné věže prý může dosáhnout až 1500 m, nicméně tento údaj bude asi třeba brát s rezervou.
Čím vyšší jsou větrné turbíny, tím dosahují většího výkonu, protože rychlost větru roste s výškou, kde je zároveň vítr méně turbulentní. Většina větrných turbín na světě dosahuje do výšky 100 m, ale očekává se, že do roku 2035 dosáhnou průměrné výšky až 150 m.
Podle vyjádření firmy Modvion by jejich dřevěné věže měly vydržet stejně dlouho jako ostatní standardní díly turbín, tj. zhruba 25 až 30 let. Firma zároveň už nyní pracuje na recyklaci vrstveného dřeva, takže materiál z dřevěných elektráren by po skončení jejich životnosti mohl najít další využití, např. ve stavebnictví.
Do projektu loni investovala i dánská firma Vestas, jeden z největších výrobců větrných turbín na světě, která chce do roku 2040 vyvinout zcela klimaticky neutrální pobřežní větrnou turbínu s výkonem 15 MW.
Na turbínách ve výkonovém rozmezí 12 a 14 MW pracují také Siemens Gamesa Renewable a GE Renewable Energy. Modvion zatím plánuje umísťování svých dřevěných větrných elektráren právě na pobřeží, do budoucna však po drobných úpravách počítá s jejich masivním nasazením také na moři.


Foto: Modvion

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 205 článek mě zaujal 51
Zaujal Vás tento článek?
Ano