asseco Aimtec murr

Systém pro efektivní využití kapacity skladu

V pražských Hrdlořezích nainstalovala společnost Jungheinrich v rodinné firmě Maso-Profit unikátní, plně automatický systém Miniload se zakladačem STC2B1A.

 

Tento vyspělý systém se rozhodli jednatelé rodinné firmy Maso-Profit nainstalovat v roce 2018, předtím využívali policové regály rozmístěné v různých částech svého areálu. Firma je od roku 1991 partnerem pro podnikatele v oboru zpracování masa a gastronomie a jejím hlavním sortimentem jsou nože, koření a profesionální gastronomické technologie.

Kompletní instalace
V listopadu roku 2018 byla podepsána smlouva na dodávku inovovaného typu automatického zakladače STC2B1A. Proces instalace systému podléhal detailnímu harmonogramu, který se dařilo plnit podle plánu, kromě dvoudenního zpoždění kvůli dostavbě nové budovy skladu, kde měl být Miniload instalován. Po úspěšné realizaci, která prověřila dovednosti techniků Jungheinrich, přišla nejnáročnější fáze pro zákazníka, a sice přechodný stav, při kterém bylo zboží vyskladněno v přepravkách ležících úplně všude.
„Na třídění, kontrolách, focení i zaskladňování položek se podílela celá řada lidí, bez kterých by se přesun do nové budovy nemohl povést tak hladce,“ říká Jiří Kužniar, vedoucí divize komunikace ve společnosti Maso-Profit.
Jakmile bylo zboží správně naskladněno, nezbývalo než se s novým systémem naučit efektivně pracovat, což zabralo zhruba dva týdny. Zaměstnanci museli za pomoci odborníků dodavatele přijít na to, jak řešit chyby, které zakladač hlásí. Nejednalo se přitom o poruchy, ale o stav, kdy stroj vyžaduje od obsluhy určitou nápovědu. Dnes už je zakladač, který si vysloužil přezdívku Emil, plnohodnotnou součástí firmy. Zaměstnanci prostřednictvím Miniloadu dokážou ze čtyř stanovišť obsluhovat celý sklad, ve kterém se nachází 2500 přepravek s více než 10 000 druhy zboží.

Moderní řešení
Realizované řešení zahrnovalo automatický zakladač typu Miniload včetně systému řízení skladu Jungheinrich WMS. Díky tomuto inovativnímu systému je Maso-Profit schopen optimalizovat využití kapacity skladu a maximalizovat výkon i efektivitu všech procesů. Nový systém také usnadňuje práci zaměstnancům, kteří se mohou soustředit pouze na své úkoly při výběru objednávek. Celý skladovací proces se tím zefektivnil, snížil se počet chyb a zkrátila se doba dodání. To vše zajistilo firmě zvýšení kvality poskytovaných služeb.
Největší výhodou realizovaného unikátního řešení je pro zákazníka maximálně efektivní využití kapacity skladu. Toho bylo možné dosáhnout nejen díky automatickému řešení regálového systému, ale také velmi flexibilní spoluprací s klientem. Regálový systém byl přizpůsoben sedlové střeše budovy, díky čemuž se technikům podařilo využít i obtížněji dostupné prostory. V tom jim pomohlo i nejnižší možné vyložení, které zajišťuje inovativní koncept kolejnic a pohonný systém Omega. Součástí realizace v Maso-Profitu byla i válečková dráha integrovaná do regálu, double-deep skladování, přesné určení pozice či in a out dopravníky. V sídle firmy v pražských Hrdlořezích je dnes k vidění nejmodernější intralogistický systém skladování, který udává aktuální skladovací trendy.
Zakladač typu Miniload dosahuje s minimální spotřebou energie maximální efektivity ve skladu především díky odlehčené konstrukci a speciálním kondenzátorovým zásobníkům energie SuperCaps. Ty jsou přímo integrované v zakladači a slouží k rekuperaci energie při brzdění, díky tomu je zakladač schopen ušetřit až 40 % elektrické energie.

Petr Kostolník
Foto: Jungheinrich

Systém Miniload
Výkonný zakladač pracuje díky řemenovým pohonům velmi tiše a může dosahovat rychlosti pojezdu až 6 m/s při maximálním zrychlení více než 5,3 m/s2. Tím umožňuje dramaticky zvýšit obrátkovost zboží.
Extrémně lehká hliníková konstrukce sloupu Miniloadu je z lisovaných profilů s příhradovými vzpěrami z odlitků. Tím je možné dosáhnout nízké hmotnosti zakladače a flexibilní možnosti úpravy sloupu, který může mít až 25 metrů. Jeho modulární konstrukce umožňuje také flexibilní možnosti individuální úpravy zakladače.
Konstrukce v kombinaci s integrovaným akumulátorem umožňuje zakladači prostorově úsporné skladování drobných dílů v bedýnkách, krabicích i jiných úložných systémech. Zásluhou inovativní koncepce kolejnic a pohonu s jednotkou pojezdu Omega integrovanou v patě sloupu nabízí ve své třídě naprosto minimální rozměry. Díky tomu zásadním způsobem zvyšuje využitelnou kapacitu skladu.

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 306 článek mě zaujal 81
Zaujal Vás tento článek?
Ano