asseco Aimtec murr

Dobře připraveni díky inovacím a investicím

Hlavními body dalšího vývoje koncernu ENGEL je energetická účinnost, digitalizace a budování cirkulární ekonomiky. Důležitým pilířem odolnosti je jeho vysoká inovační síla.

 

Velmi úspěšně zakončila společnost ENGEL obchodní rok 2021/22, v porovnání s předchozím rokem byl nárůst o 36 %. Obrat skupiny ENGEL na celém světě činil 1,5 mld. eur, čímž se dostala téměř na úroveň roku 2018/19, který byl doposud nejlepším v historii firmy.
Podle Dr. Stefana Engledera, CEO skupiny ENGEL, je důvodem této vynikající odolnosti vysoká flexibilita, kterou nabízí globální výrobní síť, nepřetržité investice na pobočkách po celém světě a také vysoká inovační síla. Také během minulé nelehké doby se firma neodklonila od svých vývojových cílů a investičních záměrů. Otevřením nového zákaznického technického centra ve strojírenském podniku St. Valentin na jaře 2022 dokončila největší investiční program v historii firmy. Do výstavby a modernizace výrobních podniků po celém světě bylo v posledních letech investováno více než 375 mil. eur.
Přitom se od roku 2018 zásadně změnily rámcové podmínky. „Krize zůstanou součástí našeho všedního dne. Na to se připravujeme a díky těmto výzvám se neustále vyvíjíme,“ doplňuje Dr. Stefan Engleder. Aktuálně je největší výzvou politický vývoj v Evropě, narušení dodavatelských řetězců a také masivně rostoucí ceny energií i materiálů. Trhy jsou přehřáté a nákladové nůžky se neustále rozvírají. Tento efekt je posílen rostoucí inflací a její dopad na ceny je tak nevyhnutelný.

Působení proti důsledkům krize dodavatelských řetězců
Z důvodu lockdownu v Číně čekaly v Šanghaji stovky lodí na nakládku a vykládku, což mělo následky pro dodavatelskou situaci v Evropě i USA. Společnost ENGEL intenzivně pracuje na tom, aby byly důsledky krize dodavatelských řetězců pro zákazníky co nejmenší, proto jsou se svými dodavateli v neustálém kontaktu. Kromě toho firma strategicky investuje, aby mohla nepřetržitě vyrábět a plnit závazky dodávek.
Úspora energií a zdrojů je centrálním bodem neustálé optimalizace procesů a současně je také hlavním atributem vyráběných produktů. Zákazníci profitují z rozsáhlých zkušeností, kterých firma dosáhla během posledních let působení v této oblasti. Své vstřikovací stroje začala dimenzovat na nejnižší spotřeby energie v oblasti hydraulické, hybridní a také plně elektrické techniky pohonu.
Vstřikovací stroje jsou již výrazným přínosem, ale ještě vyšší úspory je možné dosáhnout technikou temperování, která je optimálně přizpůsobena stroji. Díky integrovaným systémovým řešením, které kombinují vstřikovací stroje s temperováním a digitálními produkty, podporuje ENGEL své zákazníky při klimaticky neutrální výrobě a posilování konkurenceschopnosti i v těžkých dobách.

Evropa: Vyšší ziskovost díky energetické účinnosti
Skupina ENGEL dosáhla v obchodním roce 2021/22 v Evropě 50 % obratu, v USA  27 % a v Asii 21 %. Tím se rozložení obratu opět navrátilo do stavu před automobilovou krizí a pandemií. Evropský podíl v uplynulém roce poklesl na historicky nejnižší hodnotu 45 %. Největším jednotlivým trhem zůstává nadále Německo.
Příjem objednávek výrazně předčil očekávání v západní Evropě. Nebylo možné očekávat, že se tento region tak rychle vzpamatuje z vlivů krize a koronaviru. Především v oblasti technického lisování získala společnost ENGEL v západní Evropě mnoho nových zákazníků. Velký potenciál má především Itálie a Francie.
Situace ve východní Evropě byla celkově dobrá, i když se automobilový průmysl ještě nedostal zpět na úroveň před krizí. Nové projekty se týkají především modernizace strojů s cílem dosažení vyšší ziskovosti použitím energeticky účinnějších a výkonnějších strojů.

Asie: Motorem růstu jsou automobily
Ve východní Asii a především v Číně je nejsilnějším motorem růstu automobilový průmysl. Je to dáno výrobou elektrických vozidel s mnoha novými firmami na trhu. Také stávající zákazníci se podílí na úspěchu automotive v Asii, např. rozšířením výrobních kapacit. Současně je však perspektiva narušena politikou nulového covidu čínské vlády. Hodně dodavatelských řetězců je přerušených a mnoho podniků muselo z důvodu lockdownu snížit svou kapacitu.
Naopak jihovýchodní Asie profituje z covidových opatření v Číně. Investoři hledající nové investice se tak zaměřili na tento region jako alternativu Číny. Roste zde poptávka po integrovaných systémových řešeních. Při náhradě chybějícího procesního know-how, které v mnoha podnicích chybí, napomáhají jednak řešení na klíč, na druhé straně si tak zpracovávající podniky zajistí výhody v porovnání s ostatní asijskou a také evropskou konkurencí.

Střední východ a Afrika
V regionu METAI, který zahrnuje Střední východ, Turecko, Afriku a Indii, automobilový průmysl v polovině roku 2021 opět naskočil. Tento region však za velmi dobrý vývoj vděčí odvětví technického lisování, kde společnost ENGEL získala několik velkých projektů. Mezi nejsilnější motory růstu patří řešení k získání větší udržitelnosti.
Velmi pozitivní vývoj zaznamenala firma v severní Africe, kde založila novou pobočku ENGEL Maghreb Sarl, která se nachází v Marockém městě Tanger. Maroko v posledních deseti letech vybudovalo významný zpracovatelský průmysl, na kterém se od začátku velmi úspěšně podílela společnost ENGEL. Založení pobočky je tak důležitým krokem k dalšímu posílení blízkosti k zákazníkům.

Amerika: Odvětví obalové techniky
Také v Severní Americe je nejsilnějším motorem růstu technické lisování. Společnost ENGEL profituje v tomto odvětví z trvajícího trendu reshoringu, který stejně tak pohání růst v oblasti zdravotnictví. Velmi dobrý vývoj zaznamenala firma v tomto regionu v odvětví obalové techniky. Poslední projekty jasně ukazují trend k větší udržitelnosti a změny v designu obalů. Sílí poptávka po plně elektrických řešeních, úspory energie pro vysoce výkonnou produkci uzávěrů a tenkostěnných nádob a také zařízení pro technologii koinjekce s recyklátem pro výrobu kbelíků.
Svým programem Fast Track reagoval ENGEL na obzvláště velkou poptávku po rychle dostupných strojích a získal tak mnoho nových projektů.
V zemích Latinské Ameriky se velmi dobře vyvíjí odvětví automobilové techniky, zdravotnictví a technického lisování s důrazem na logistiku. Roste zde především lokální poptávka. Přitom je zřejmý trend zvyšování udržitelnosti v rostoucím množství použití recyklátu. Nejsilnější poptávku zaznamenal ENGEL v tomto regionu v Mexiku, Kolumbii a Ekvádoru.

Žádané jsou inovativní technologie
Poptávka v oblasti technického vstřikování roste ve všech regionech. V obchodním roce 2021/22 zaznamenala tato oblast, která zahrnuje např. odvětví domácích potřeb, stavebnictví, logistiky, hraček či sportu, nejvyšší počet došlých objednávek v celé existenci.
Výrobci domácích potřeb, spotřebičů a také výrobků stavebnictví a logistiky profitují v posledních dvou letech z pandemie koronaviru. Tento rozmach pravděpodobně zeslábne, avšak výhled je pozitivní. Hodně firem se intenzivněji zabývá modernizací svých strojových parků. Cílem je snížení CO2 stopy. V souladu s tím roste poptávka po energeticky úsporných servohydraulických a plně elektrických vstřikovacích strojích. Kromě toho je na vzestupu zpracování recyklátu právě v oblasti technického vstřikování.
„V odvětví automobilového průmyslu došlo v ukončeném obchodním roce 2021/22 k návratu na původní úroveň rychleji, než jsme očekávali. Toto odvětví zaznamenalo nadprůměrný růst v Číně a Severní Americe. I když dochází k částečnému posunu investic z důvodu krize dodavatelských řetězců, jsou naši odborníci v oblasti automobilové techniky do budoucnosti pozitivní. Poptávka je nadále vysoká,“ zdůrazňuje Dr. Stefan Engleder s tím, že projekty, které se nyní posouvají, budou realizovány později.
Motorem inovací a růstu v odvětví automobilového průmyslu je elektromobilita a autonomní řízení. Oba tyto vývoje znamenají použití polymerů a zčásti vyžadují zcela nové technologie. Kromě toho je zřejmé neustále rostoucí použití recyklovaných materiálů. Digitální řešení společnosti ENGEL umožňují automatické vyrovnání kolísání v surovinách v probíhajícím procesu. Díky tomu je možné použití recyklátů také při vysoce kvalitním použití.
Obzvláště silně technologicky poháněný je teletronický průmysl, který zahrnuje spotřební elektroniku a telekomunikaci. V tomto odvětví společnost ENGEL častěji dodává velmi přesné vstřikovací stroje pro velmi náročné produkty, často v rozsahu mikrovstřikování. Příkladem jsou kvalitní systémy čoček pro kamery smartphonů. Velký potenciál se nabízí v oblasti nositelných zařízení, senzorických výrobků pro oblast sportu, volný čas a zdraví.
Odvětví zdravotnictví ukončilo obchodní rok 2021/22 velmi úspěšně hlavně v Evropě a USA. Pandemie koronaviru sice oslabuje, společnost ENGEL to však může kompenzovat zakázkami z odvětví zdravotnických prostředků, jako jsou např. autoinjektory a inhalátory.
V oblasti obalové techniky je na špici USA s obzvláště vysokou poptávkou. Častěji jsou poptávána inovativní řešení k výrobě kbelíků. Z tohoto trendu společnost ENGEL výrazně profituje díky vstřikovacímu stroji duo speed, který byl cíleně vyvinut pro tento segment trhu. V Evropě jsou to především menší balení pro domácnosti, u kterých bylo zaznamenáno mnoho nových zakázek. Zájem o udržitelná řešení s lepší bilancí CO2 je vysoký. V první řadě jsou to však politická nařízení, která tyto investice vyžadují. Obzvláště výrazně je to vidět na rostoucím použití recyklátu.
V Rakousku firma investovala do nového centra obalové techniky a chce tak ještě více podpořit své zákazníky z průmyslu obalů při realizaci těchto měnících se rámcových podmínek. Na dvou místech, Schwertberg a St. Valentin, jsou k dispozici strojové kapacity pro zákaznické testy, předváděcí akce a odborný vývoj. Dále byla přizpůsobena struktura prodeje a decentrálně bylo ve světových pobočkách posíleno know-how obalové techniky.

Zákazníci těží ze síly skupiny ENGEL
Úspěchy v obchodním roce 2021/22 a přetrvávající vysoká poptávka však neznamenají, že vyhlídky jsou jisté. Také na tuto skutečnost Stefan Engleder upozorňuje: „Aktuální rámcové podmínky jsou pro celý průmysl vstřikování plastů velkou výzvou. Seriózní prognóza dalšího vývoje obchodu není možná. Máme zde např. rizikový faktor válku na Ukrajině, která ovlivňuje již tak narušené dodavatelské řetězce a také ceny energií a surovin.“
Pro společnost ENGEL jsou do budoucna důležité strategické investice a intenzivní výzkum i vývoj, a pro své zákazníky je tak z dlouhodobého hlediska stabilním a spolehlivým partnerem. Od svého založení v roce 1945 je rodinnou firmou a je nezávislá na externích investorech. A právě v napjaté situaci zákazníci profitují ze síly koncernu ENGEL.

www.engelglobal.com

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 205 článek mě zaujal 52
Zaujal Vás tento článek?
Ano