asseco Aimtec murr

Jak formovat neformovatelné

Dodavatel zařízení pro vstřikování plastů, kanadská firma Husky Technologies, představila na posledním veletrhu Fakuma novou technologii vstřikování nabízející bezkonkurenční měřítko i kvalitu lisování dílů.

 

Průlomová technologie vstřikování UltraShot byla navržena pro zvýšení flexibility návrhu dílů na základě funkce. Novinka nabízí nejvyšší úroveň přesnosti a konzistence pro nejnáročnější aplikace a umožňuje lisovat vysoce kvalitní plastové díly, které by byly běžnými vstřikovacími procesy v jediném cyklu neformovatelné.
Klíčem k technologii vstřikování UltraShot je to, že vytváří tlak v blízkosti dutiny pomocí přesného, servem řízeného vstřikovacího systému. Díky tomu poskytuje bezkonkurenční kontrolu plnění dutin a vyvážení kritických dílů i náročných aplikací.
Firma má výrobní závody nejen v domovské Kanadě a USA, ale také v Číně a Evropě, kde je kromě Lucemburska a Švýcarska najdeme také v Čechách, konkrétně u Jindřichova Hradce: Husky-KTW.

Přesnější a rychlejší
Nejnovější řada horkých vtoků nabízí dramatický pokrok oproti tradiční technologii vstřikování, protože UltraShot s horkým kanálem je vybaven vstřikovacím systémem řízeným servem, který umožňuje přesnější kontrolu plnění dutin taveninou. Toho bylo dosaženo umístěním vstřikovacích kanálků blíže k dutinám s vyšším tlakem, což snižuje smykové i tepelné změny v kvalitě součástí.
Zatímco v konvenčním horkém vtoku může tavenina projít mnoha cykly vysokotlakého vstřikování, pomocí technologie UltraShot může být lisovaný díl vyroben pouze v jednom výrobním kroku a v jedné výrobní buňce namísto dřívější sekvence několika kroků. Tím pro něj lze získat nejlepší fyzikální vlastnosti. Tavenina v horkých vtocích UltraShot produkuje méně odpadu a vytváří v dílu méně napětí, čímž jsou zachovány původní vlastnosti pryskyřice a lisovaný díl má lepší mechanické i optické parametry, takže kvalita výroby dílů se ve srovnání s konvenčním systémem horkých vtoků výrazně zlepšuje.
Díky technologii UltraShot se zkracuje čas vstupu do přední vtokové části, což nabízí výrobcům bezkonkurenční kontrolu plnění dutiny i vyvážení.

Vstřikování pod kontrolou
UltraShot s řídicím systémem Altanium Mold Controller využívá vysoce pokročilé monitorování i řízení procesu s uzavřenou smyčkou. Vstřikování se provádí pomocí elektrických servomotorů, které poskytují přesný a opakovatelný výkon. V podstatě je možné produkovat stejný výkon v každé dutině, přičemž systém je okamžitě škálovatelný na 128 dutin za stejných podmínek zpracování, bez ohledu na velikost formy. Proces je předvídatelný od nízké po vysokou kavitaci.
Altanium Mold Controller integruje špičkové řízení teploty horkého vtoku a servořízení formy do stejné jednotky a nabízí vizuální graf klíčových parametrů vstřikování v reálném čase. Kromě toho lze každý parametr nastavit pomocí tolerančních pásem a alarmových výstupů, aby bylo dosaženo nejvyšší kontroly procesu vstřikování. Ovladače forem Altanium přesně monitorují nastavené teploty i výrobní operace buněk a umožňují transparentní řízení procesu. Produkty jsou tak rozměrově konzistentnější a vykazují ideální rovnováhu díky stabilnějšímu a pečlivěji sledovanému procesu vstřikování. Technologie Split-sprue bar zabraňuje tradičnímu přetékání horkých kanálů, a pomáhá udržet oblast lisování mimo volně stékající části.
Systém UltraShot se dodává v řadě velikostí a výrobce nabízí silnou podporu návrhářského týmu Husky při řešení projektů zákazníků. Podpora pomůže s technickou asistencí od prvních požadavků až po finální návrh.

Pronto pro rozmanitější možnosti
Na Fakumě firma představila také systém Pronto Direct, který nabízí výjimečnou flexibilitu i výkon a je ideální pro lisování dílů v automobilovém a obalovém průmyslu.  Horké vtoky Pronto jsou vybaveny plně konfigurovatelnými komponentami a nabízejí propustnost až 350 g/s, optimalizovaný tepelný design rozdělovače horkého vtoku a nezávislé vstřikování pro každou dutinu, flexibilní délky trysek pro vstřikování, rozteč a 14 různých stylů vtoků. K dispozici je výběr z více než stovky dostupných rozvržení dutin s možnostmi kavitace od 2 + 2 do 16 + 16.
Systém umožňuje vyrábět díly z více pryskyřic nebo více barev stejné pryskyřice, a to buď sekvenčním, nebo simultánním vstřikováním. Systém Pronto 2K umí i vícemateriálové aplikace.

Jan Přibyl
Foto: Husky Technologies

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 243 článek mě zaujal 63
Zaujal Vás tento článek?
Ano