asseco Aimtec murr

Robotizovaný systém oprav dílů v leteckém průmyslu

Na veletrhu IMTS v Chicagu byla představena první plně automatizovaná pracovní buňka optimalizovaná pro aditivní opravy titanových lopatek leteckých kompresorů.

 

Unikátní řešení, které zahrnuje integraci funkcí přípravy, aditivní opravy a dokončovací práce, vytvořili společně dodavatel robotických systémů pro odstraňování materiálu Acme Manufacturing a firma Optomec, specializující se na řešení pro aditivní kovovou výrobu. Nové řešení nabízí kapacitu oprav až 85 tisíc titanových lopatek ročně.

Složení buňky
Základní pracovní buňka se skládá ze tří stanic, které umožňují broušení lopatek, 3D aditivní laserové plátování a konečnou úpravu. Obsahuje také automatizovanou stanici pro nakládání/vykládání palet, unikátní stanici pro jejich překlápění a robotický systém manipulace s materiálem.
Každý stroj v pracovní buňce je schopen automaticky upravovat dráhy nástroje tak, aby vyhovovaly odchylkám mezi lopatkami, které jsou způsobeny normálním opotřebením i deformací během provozu. Systémy v buňce fungující v tandemu jsou podle tvůrců řešení příkladem praktického uplatnění Průmyslu 4.0 a konceptů digitálních vláken v reálném světě. Technologie používané v automatizované buňce jsou již komerčně dostupné a byly certifikovány úřady civilního letectví po celém světě.
K výrobě vysoce kvalitních a přesných svarů titanových lopatek kompresoru je určen 5osý laserový plátovací stroj Optomec CS-250 s využitím patentované technologie LENS Directed Energy Deposition, systému pokročilého vidění a adaptivní technologie AutoCLAD v kontrolované argonové atmosféře.
Na straně robotiky využívá pracovní buňka systémy MRO (pokročilé ERP řešení pro letectví) firmy Acme pro opravu turbínových lopatek, které lze nakonfigurovat pro broušení špiček listů, čištění svarů a leštění.

Řešení pro různé aplikace
Systém je vybaven automatickým generováním cest, což umožňuje vysoké množství kombinací řešení. Tato nová technologie je podle vyjádření Acme Manufacturing 3 až 4krát rychlejší a vykazuje přesvědčivou návratnost investic ve srovnání s tradičními CNC stroji a ručním svařováním TIG. Využitím efektivní a opakovatelné robotické dokončovací technologie je umožněno střediskům pro opravy motorů zlepšit celkovou kvalitu komponentů a pomůže snížit jednotkové náklady.
Ačkoli prezentované řešení využívá některé specifické prvky optimalizované pro konkrétní účel – v tomto případě lopatky turbín – Acme i Optomec poskytují řešení pro širokou škálu různých sektorů. Základní model pracovní buňky se hodí i pro řadu dalších potenciálních aplikací.

Petr Sedlický
Foto: Acme Manufacturing, Optomec

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 230 článek mě zaujal 60
Zaujal Vás tento článek?
Ano