asseco Aimtec murr

Chapadlo, které dokáže více

Novým chapadlem PGL-plus-P představuje společnost SCHUNK flexibilního a robustního siláka, který zaujme především svojí zvýšenou bezpečností. Je to celosvětově první pneumatické chapadlo s certifikovaným bezpečným zajištěním uchopovací síly. 

 

Pro toho, kdo hledá výkonné a zároveň univerzální chapadlo, je PGL-plus-P nejlepší volbou. Pneumatické univerzální chapadlo poskytuje v pěti velikostech jedinečný balíček vlastností, jako jsou zdvih, síla a možnosti připojení. Tím se perfektně hodí na manipulační úlohy, u kterých je vyžadována flexibilita.
Díky zdvihu chapadla od 10 do 25 mm na prst je možné jednou velikostí obsáhnout širokou škálu dílů. To následně sníží pořizovací náklady aplikace a je to zvláště zajímavé u malých sérií a vysoké rozmanitosti dílů, jako např. při zakládání do stroje a montáži. Nové chapadlo disponuje uchopovací silou od 220 N u velikosti 10 až po 1300 N u velikosti 25.
Vedle velice štíhlého profilu těla a použití osvědčeného robustního vícezubého vedení boduje chapadlo i svým standardním krytováním splňujícím standardy IP64. To umožňuje jeho použití i ve znečištěném prostředí bez dalších opatření. V kombinaci s integrovaným těsněním vzduchové přípojky lze bezpečnostní třídu zvýšit na IP67. Díky standardizovanému mazání, které splňuje požadavky H1, lze chapadlo použít i na lékařské a farmaceutické aplikace nebo v potravinářském průmyslu.   

Bezpečnost při plánování zařízení
S PGL-plus-P sleduje SCHUNK jasný cíl: Více bezpečnosti při aplikacích a zároveň větší spektrum využití. Za tímto účelem nabízí celosvětově první pneumatické chapadlo s certifikovaným bezpečným zajištěním uchopovací síly GripGuard. Nebezpečí, že by například došlo k poranění obsluhy při odebírání dílů, je sníženo na minimum, jelikož nekontrolovaný pohyb čelistí v případě náhlého poklesu tlaku je již od počátku vyloučen.
Ani v případě nehody nebo nouzového zastavení nedojde ke ztrátě obrobku. Jmenovitá uchopovací síla zůstává i v případě ztráty tlaku zachována na minimální hodnotě 80 %. To spoří čas i náklady, pokud jde o prohlášení o shodě CE v souladu se směrnicí o strojích, zařízeních a analýzu rizik celého systému. Vedle nové technologie GripGuard je PGL-plus-P k dispozici s konvenčním udržováním uchopovací síly pomocí přítlačných pružin.

Sensorika s maximální přesností
Dalším vrcholem jsou již integrované IOL snímače. Dochází ke zvýšení výkonu chapadla a zjednodušení nákupu, uvedení do provozu a oprav tím, že se eliminuje potřeba externích snímačů. Lze je použít k monitorování pozic prstů po celé délce zdvihu. Kromě toho dokáže velmi přesně rozlišovat výrobky. Důležitá vlastnost při manipulaci se širokým spektrem dílů. Uživatelé mohou střídat provozní režimy IO Link a SIO Modus. S “Gripping Point Mode” a “Gripping Range Mode” nabízí SCHUNK dva profily snímačů pro extrémně snadné programování pozic nebo oblastí obrobků. Program kolem PGL-plus-P je mnohostranný a lze jej vzájemně kombinovat. Tím lze chapadlo individuálně použít na téměř každou aplikaci, např. s konvenčními snímači místo nových IOL snímačů, jako přesnou variantu nebo jako vysokoteplotní variantu pro použití až při 130 °C.

Gabriela Prudilová
Foto: SCHUNK

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 216 článek mě zaujal 58
Zaujal Vás tento článek?
Ano