asseco Aimtec murr

Dokonalý povrch bez řezné kapaliny

Japonský výrobce strojů Makino předvedl na AMB dva nové přírůstky v podobě výkonných horizontálních obráběcích center. Jde o stroje N2-5XA pro výrobu medicínských implantátů a a800z pro aplikace v polovodičovém a leteckém průmyslu.

 

Kompaktní kategorii strojů obohatilo 5osé obráběcí centrum N2-5XA s nejlepším výkonem pro nasazení v lékařském průmyslu, kde jsou důležité perfektní povrchy. Stroj disponuje otočným stolem o průměru 200 mm vybaveným přímo poháněnými motory na ose B a C. Je vybaven NC řídicí jednotkou Professional 6 s vyhlazovací funkcí, která pomáhá dosáhnout nejvyšší kvality povrchových úprav a dokáže zajistit hladký povrch i v nejnáročnějších 5osých situacích simultánního obrábění.
Rychlost vřetena HSK-A40 o výkonu 3,7 kW činí 20 000 ot./min a momentová charakteristika je udávána hodnotou 8 Nm. Tím, že i velmi náročné implantáty lze obrábět bez použití řezné emulze, je stroj nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale přináší výhodu i v úspoře provozních nákladů. Konstrukce s téměř svislými stěnami umožňuje snadný odvod třísek, což snižuje dobu na údržbu a minimalizuje prostoje.
Třítunový stroj o rozměrech 1370 x 2400 x 2400 mm je vybaven zásobníkem s automatickou výměnou nástrojů o kapacitě 36 nástrojů.

Stroj s cyklónovou filtrací
Druhý přírůstek a800Z má být nejpřesnější a nejvýkonnější horizontální 5osé obráběcí centrum se standardním měničem palet pro výrobu dílů v novém, energeticky úsporném designu.
Jeho vysoce výkonná, pláštěm chlazená vřetena s vysokým točivým momentem poskytují stejný výkon jako u 4osého stroje pro obrábění široké škály materiálů. Dvojité šikmé provedení sloupu i stolu tvoří vysoce tuhou konstrukci, která efektivně přenáší řezné síly vznikající při náročném obrábění a maximalizuje tuhost stroje. Klíčovou roli pro přesné 5osé obrábění hraje i jeho nadrozměrný stůl typu Z (630 x 630 mm) s užitečnou nosností 1000 kg, který má těžiště blízko středu otáčení osy naklánění. Výsledkem je minimalizace setrvačnosti, zatímco polohovací pohyby lze provádět vysokou rychlostí a přesností. Zásobník pro 60 nástrojů zvládne automatickou výměnu (bez času pohybu závěrky ATC) za 1,76 s.
Systém správy třísek s téměř kolmými nerezovými stěnami a trojicí odvodních kanálů na dně komory umožňují jejich vynikající odvod. Odstraňování jemných třísek z kalů je řešeno míchadlem v nádrži chladicí kapaliny, které zabraňuje jejich usazování, a cyklónovou filtrační jednotkou pro odstranění suspendovaných částic z kapaliny. Tím je i sníženo množství chladicí kapaliny, kterou je třeba likvidovat.
Chlazení vřetena, stolu a součástí s kuličkovým šroubem zajišťují, že ať je aplikace řezání jakkoli náročná, obráběcí centrum se nepřehřívá ani neztrácí přesnost řezání. Centrum lze snadno dovybavit různými automatizačními doplňky, jako je rameno robota nebo systém paletového zásobníku.

Petr Přibyl
Foto: Makino

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 228 článek mě zaujal 60
Zaujal Vás tento článek?
Ano