asseco Aimtec murr

Nástroje pod taktovkou digitalizace

Skupina Haimer předvedla na AMB 2022 ve Stuttgartu moderní správu nástrojů s vysoce kvalitními, procesně spolehlivými prvky a nepřetržitou digitalizací pro plně automatizované přednastavení nástroje.

 

Rakouský dodavatel systémů pro kompletní řešení správy nástrojů bude pod mottem „Precision Engineering meets Digitalization“ prezentovat pokročilou verzi své buňky Automation Cube, která umožňuje automatizované tepelné upínání (smršťování) a přednastavení řezných nástrojů.
Manipulační úkoly provádí robotické rameno, které podporuje proces smršťování a také měření délky nástrojů s vysoce přesnou opakovatelností. Buňka je škálovatelná dle požadavků zákazníka a lze do ní integrovat různé prvky z rozsáhlého programu technologií smršťování, přednastavení i vyvažování firmy Haimer. K dispozici je i skener pro čtení unikátních identifikačních kombinací nástrojů a pásový dopravník s proměnnou délkou.
Buňka je řízena digitálním systémem správy nástrojů DAC (Data Analyzer and Controller), který firma používá ve svých řešeních Tool Room pro vlastní nástrojárny. Umožňuje jednoduchou a konzistentní výměnu nástrojových dat mezi jednotlivými stanicemi nebo zařízeními nástrojárny a firemních sítí. Klíčovou roli zde hraje značení nástrojových držáků Haimer buď pomocí integrovaných datových čipů RFID nebo QR či datových maticových kódů, které lze načíst a vyhodnotit různými systémy pomocí skeneru. Tímto způsobem lze každý nástroj přesně identifikovat. Uživatel ovládá celý proces pouhým kliknutím a potvrzením nebo přijetím hodnot. Vzhledem k tomu, že není vyžadováno (a také ani možné) žádné ruční zadání, neexistuje žádné riziko nesprávných vstupních údajů, a tudíž ani žádné riziko kolize.
Poprvé byl na veletrhu k vidění i nový samostatný čtecí terminál HRFID s označením Haimer Microset, který umožňuje číst a zobrazovat data nástroje uložená na čipu RFID, jako je délka, průměr i předpokládaná zbývající životnost. Pomáhá také snadno identifikovat, které součásti lze nástrojem ještě obrábět.
Datový terminál Microset je vhodný zejména pro dovybavení stávajících obráběcích strojů jednoduchým a cenově výhodným způsobem, rozhraní k řízení stroje umožňuje přímý přenos dat.
Terminály mohou být podle výrobce optimálně umístěny vedle strojů, které jsou již vybaveny čtecími jednotkami RFID. Zařízení může ale fungovat i jako jednoduchý čtecí terminál umístěný blízko stroje, takže k digitálnímu datovému listu lze kdykoli přistupovat. Pomocí HRFID jsou dostupná data přehledně zobrazena na samostatném displeji, kde je okamžitě zřejmé, zda nástroj dosáhl své životnosti a je třeba jej vyměnit.

Petr Přikryl
Foto: Haimer

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 349 článek mě zaujal 70
Zaujal Vás tento článek?
Ano