asseco Aimtec murr

Ambice ve vodíkových technologiích

Kanadský technologický inovátor Hydrogen Optimized (HOI) a společnost ABB podepsaly dohodu o spolupráci, která zahrnuje i investici ABB do technologií, jež se snaží akcelerovat dynamicky se rozvíjející segment výroby zeleného vodíku.

 

Firmy využijí své schopnosti a zdroje k rychlé komercializaci patentované technologie vysokovýkonné elektrolýzy vody RuggedCell společnosti HOI pro největší světové elektrárny na zelený vodík, která přeměňuje obnovitelnou elektřinu, jako je vodní, solární a větrná energie, na vodík pro průmysl.
Systém RuggedCell zaměřený na velké průmyslové, chemické a energetické uživatele má škálovatelný design, který neobsahuje iridium a další drahé kovy, umožňuje nízkonákladovou hromadnou výrobu a urychlí zavádění výroby elektrolyzérů v gigawattovém měřítku. Může být nasazen pro použití v zelených vodíkových elektrárnách v rozsahu stovek megawattů až mnoha gigawattů. Globální kapacita elektrolyzéru dosáhne podle zprávy zveřejněné DNV odhadovaných 3100 GW do roku 2050, a skupina předpokládá, že zelený vodík na bázi elektřiny bude do poloviny tohoto století dominantní formou výroby vodíku se 72% produkcí. Vodík vyrobený s nízkými až nulovými emisemi CO2 je všeobecně uznáván jako zásadní pro dosažení čistých emisí do roku 2050.

Foto: ABB

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 270 článek mě zaujal 68
Zaujal Vás tento článek?
Ano