asseco Aimtec murr

Německo bilancuje strojírenský trh

Německé objednávky obráběcích strojů jsou stabilní, nejistoty však dále rostou, konstatuje zpráva Německého sdružení výrobců obráběcích strojů (VDW). Dovoz strojů do Německa vzrostl celkem o 16 %, dominují hlavně asijští dodavatelé.

 
„Navzdory obtížným podmínkám se zakázky obráběcích strojů ve druhém čtvrtletí vyvíjely nadále dobře a v poměru k prvnímu pololetí jsou objemy dokonce téměř na rekordních úrovních z roku 2018. Přispěla k tomu především poptávka mimo EU. Zejména dva hlavní trhy – Čína a USA – zůstávají silné,“ konstatoval výkonný ředitel VDW Dr. Wilfried Schäfer. Z hlediska technologií dominuje třískové obrábění, po němž byla poptávka v prvním pololetí dvojnásobná ve srovnání s technologií tváření, která tvoří zhruba 30 % celkových prodejů obráběcích strojů. Ve velkých projektech se používá zejména lisovací technika.
Důvodem k obavám jsou podle VDW nadále prodeje - v prvním pololetí sice o 7 % vyšší než loni, reálně však výsledek znamená stagnaci. Cca 70 % německé výroby obráběcích strojů míří na export, kde statistiky za první pololetí ukazují nárůst o 5 %, přičemž nejvýrazněji rostl o 11 % export do Asie. Čína se na tom však podílela jen malým příspěvkem (5% nárůst), zatímco Japonsko, Indie a některé menší trhy v jihovýchodní Asii vykázaly dvouciferné tempo růstu.
O 9 % stoupnul obchod s americkými zákazníky, Evropa stagnovala na úrovni předchozího roku, hlavně export do východní Evropy prudce propadl kvůli odtržení od Ruska, naopak výrazně zrychlil export do západní Evropy.
 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 268 článek mě zaujal 73
Zaujal Vás tento článek?
Ano