asseco Aimtec murr

Vodní projekt se stopou z ČVUT

V americké Alabamě vzniká obří outdoorový projekt Montgomery Whitewater Park, který by měl už příští rok nabízet vodní sporty na divoké i klidné vodě, jako jsou rafting a kanoistika, lezení na umělých stěnách či různé lanové dráhy.

 
Hlavní součástí parku jsou dva kanály s divokou vodou. Kratší, s délkou 380 m, splňuje olympijský standard a delší, rekreační je dlouhý přes půl kilometru. Projektantem parku je společnost S2o Design and Engineering, jejímž majitelem je několikanásobný olympionik ve vodním slalomu Scott Shipley. Na realizaci projektu mají podstatný podíl i odborníci z Fakulty stavební ČVUT v Praze. Právě oni řešili hydraulickou optimalizaci obou navržených kanálů na zmenšeném modelu, který na fakultě vytvořili.
Unikátnost projektu spočívá v možnostech kombinovat závodní kanál s rekreačním, jenž umožní rozvíjet dovednosti od začátečníků až po experty. Nejdelší vodní trasa bude měřit téměř 800 metrů, což je raritní. Maximální průtok bude 25 m3/s.
„Koncept parku je řešen jako recyklující s přečerpáváním. Voda hnaná čerpací stanicí z dolní do horní nádrže se po průtoku vrací zpět do dolní nádrže,“ vysvětluje Vojtěch Bareš z Katedry hydrauliky a hydrologie FS ČVUT.
„Zaslané návrhy jsme museli posoudit z hlediska základních parametrů, geometrie a tvaru dráhy, průtokových stavů a rozmístění překážek, následně jsme je optimalizovali a na jejich základě vytvořili modely kanálů. Na nich jsme poté měřili veškeré hydraulické charakteristiky, jako jsou bodové rychlosti, směr proudění, hloubky proudění či výšky vln,“ přibližuje Vojtěch Bareš.
 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 291 článek mě zaujal 76
Zaujal Vás tento článek?
Ano