asseco Aimtec murr

Svět se vrací k atomu

Součástí úsilí v hledání nástrojů k řešení změny klimatu je i snaha o pokrok ve vývoji menších a levnějších jaderných technologií, včetně malých modulárních reaktorů (SMR).

 

Pokud by chtěl svět do poloviny století dosáhnout plánovaných nulových emisí, bude se podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) možná muset jaderná kapacita zdvojnásobit.
Řada zemí má nyní tendenci přehodnotit dosavadní postoj k atomové energii, a výjimkou není ani Japonsko, kde právě katastrofa v tamní jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011 odstartovala současnou averzi k atomu. Ta vyvrcholila překotným programem odklonu od nukleární energie a vyřazování jaderných elektráren. Nyní však také v Japonsku sílí hlasy pro přepnutí nečinných elektráren zpět do provozu.
Více než deset let po katastrofě ve Fukušimě tak Japonsko plánuje návrat k jaderné energii s cílem restartovat řadu odstavených reaktorů a vyvinout moderní elektrárny využívající technologie nové generace. Premiér Fumio Kishida řekl, že vláda prozkoumá vývoj a výstavbu nových reaktorů, protože cílem země, která se letos potýkala s dopady extrémního počasí a globálního nedostatku paliva na dodávky elektřiny, je vyhnout se dalšímu napětí v energetických sítích, jež se letos v létě zhroutily kvůli velké poptávce, a také omezit závislost země na dovozu energie.
„Jaderná energie a obnovitelné zdroje jsou nezbytné pro pokračování zelené transformace, ruská invaze změnila globální energetickou situaci," řekl premiér Kishida na vládním zasedání o „zelené transformaci“.
Společnost Kansai Electric už v červnu loňského roku obnovila provoz více než deset let vypnutého reaktoru číslo 3 Mihama ve stejnojmenném městě v prefektuře Fukui. To byl dlouho očekávaný signál pro národní energetické společnosti, které se snaží získat místní podporu i souhlas místních samospráv a splnit náročné regulační požadavky, jimiž je restartování reaktorů podmíněno. Zatím bylo restartováno 10 z 33 provozuschopných japonských reaktorů, ale od příštího léta zvažuje Japonsko restartovat dalších sedm, čímž by se počet jaderných bloků znovu uvedených do provozu po odstávce dostal na 17, tzn., že do energetické sítě by byla opět připojena prakticky polovina ze současných provozuschopných reaktorů. Premiér Kishida také vyzval ke zvážení myšlenky prodloužit životnost stávajících reaktorů nad současné maximum 60 let.

Petr Sedlický
Foto: Kansai Electric

 
Publikováno: 27. 10. 2022 | Počet zobrazení: 284 článek mě zaujal 62
Zaujal Vás tento článek?
Ano