asseco Aimtec murr

Jak si ulehčit práci

Odedávna se lidé snaží si věci zjednodušovat, aby toho dokázali víc a bez námahy. Například, co ještě můžeme zjednodušit v automatizaci se stlačeným vzduchem? Možná namítnete, že pneumatické válce, ventily a hadičky už jsou jednoduché dost. Jenže ono to jde i jinak.

 

Například na stránkách společnosti Festo najdete nástroj FDT-Festo Design Tool, který nabídne všechny základní řady pneumatických pohonů, ze kterých si lze vybrat požadovanou variantu. K pohonu se snadno několika kliknutími přidávají další díly – upevnění, nástavce na pístnici, čidla. Celou sestavu si tak lze poskládat z dílů, které k sobě patří. Současně vzniká model pro CAD, který lze ihned exportovat v libovolném formátu. Rozhodnete-li se sestavu objednat, máte na vybranou buď exportovat kusovník, nebo kliknutím automaticky vytvořit objednací kód pro dodávku všech dílů pod jediným číslem – sami si vyberete, jestli smontovanou z výroby podle vašeho výkresu, či jen požadované výrobky ve společném obalu.
Efekty jsou jasné – nejenže konstruktér pracuje s díly, které nemusel jednotlivě vyhledávat a skládat, ale i při objednávce, dodávce i vyskladnění se pracuje jen s jedinou položkou.



Pneumatické pohony
Vzhledem k vývoji nákladů na práci je stále důležitější zabývat se pracností. V této souvislosti je jistě přínosné použití nejnovějších variant výrobků. Pneumatické válce mnoha řad obsahují pneumatické tlumení, které jsou všichni zvyklí ručně nastavovat na stroji. Vyžadována je nejen zručnost a zkušenost, ale navíc při každé změně režimu provozu by mělo být nastavení jiné. V praxi to znamená, že málokdy je pohyb bez časových rezerv. Samočinně nastavitelné tlumení (v katalogu Festo kód PPS) se v každé situaci nastaví podle potřeby zcela bez zásahu seřizovače.
Rozměry pohonů mohou být často určující, proto jsou k dispozici rozměrově optimalizované varianty s menšími rozměry i hmotností. Optimalizace se týká především pneumatických válců ADN-S (obr. 1) a DSNU-S (obr. 2).



Čidla na válce
Na válce lze upevnit čidla pro snímání poloh. Dosud se vždy po jejich upevnění a připojení musel dostavit specialista, který čidlo uvolní, seřídí a znovu zafixuje. I tato činnost je náročná, zejména je-li přístup do daného prostoru obtížný.
Nová patentovaná řada čidel SDBT-MSX (obr. 4) situaci absolutně zjednoduší.
Čidlo stačí umístit v rozsahu cca 20 mm na místo, kam patří, a o zbytek se postará elektronika. Po zapnutí napájení a přesunu válce na doraz se objeví výstupní signál. Čidlo se samočinně naučí, kde je správná poloha pro sepnutí. V praxi to znamená, že prvotní instalace v době, kdy ještě ani nejsou zapojeny kabely, je současně instalací konečnou. Jako bonus existuje možnost změnit funkce spínací/rozpínací, PNP/NPN, či dokonce prodloužit úsek sepnutí až na 15 mm! Ve skladu náhradních dílů tak může být jediný druh čidla pro všechny uvedené možnosti. I tady je úspora času enormní.



Škrticí ventily
Přínosný je i vliv škrticích ventilů s malými rozměry řady VFOE (obr. 3) – při konstrukci stroje nemusíte počítat s prostorem pro přístup seřizovače. Snadno se nastavují a zajišťují jednoduchou aretací. Těleso z kompozitu dokonale využívá možností optimalizace tvaru i rozměrů.
Zdánlivé drobnosti v souhrnu vedou k významným úsporám času i nákladů. Stále častěji platí, že je výhodné používat výrobky, které se danou technologií zabývají komplexně. Úspory v mnoha činnostech konstruktérů, nákupčích, skladníků i montérů mnohdy převyšují i celkovou cenu výrobku samotného.
www.festo.cz

Foto: Festo

 
Publikováno: 27. 10. 2022 | Počet zobrazení: 297 článek mě zaujal 70
Zaujal Vás tento článek?
Ano