asseco Aimtec murr

Předveletržní vzpomínka na Dny otevřených dveří firmy CNC invest

Tradiční předváděcí vícedenní akci DNY CITIZEN připravila společnost CNC invest, s.r.o., v jarních dnech, a ve větším rozsahu než obvykle. Pojďme si je připomenout před blížícím se „svátkem“ všech strojařů – před největším českým strojírenským veletrhem MSV 2022.

 

Hned první den přilákal účast zhruba stovky návštěvníků, kteří se mohli v konferenční místnosti a ve venkovním stanu seznámit s novinkami pořádající firmy a jejích partnerů, kterými pro tuto akci byly např. firmy Heimatec GmbH, t-support, IEMCA, PM-Tech, Mitutoyo či Blaser. Některé z prezentovaných strojů byly představeny v ČR vůbec poprvé.

LFV se stěhuje i na Miyano
Nové centrum Miyano ANX-42SYY, které bylo prezentováno na DNECH CITIZEN, je první revolverový stroj vybavený funkcí LFV (Low Frequency Vibration Cutting = systém lámání třísek pomocí nízkofrekvenčních vibrací). Tato technologie, která patří mezi „majstrštyky“ výrobce, byla dosud nabízena jen u dlouhotočných automatů. Stroj osazený dvěma revolvery se dvěma osami Y a technologií LFV je průlomem do nového segmentu. Osa X3 umožňuje obrábět až třemi nástroji současně.
„Své uplatnění by centrum mělo najít u zákazníků, kteří hledají vysokou produktivitu při vysoké přesnosti. Například dva stroje Miyano ANX mohou velmi úspěšně nahradit šestivřetenový automat při stejné produktivitě, ale výrazně vyšší variabilitě výroby a jednoduššímu přeseřízení. Tam, kde končí z hlediska produktivity a průměru stroje Cincom, navazují stroje Miyano, nabízející průměr obrábění z tyče až do 80 mm a při větším odběru materiálu jsou ještě efektivnější,“ říká výkonný ředitel firmy CNC invest Ing. Martin Novák, který účastníkům představil i další zajímavý stroj z nabídky Miyano, a to vysoce výkonné CNC soustružnické centrum ABX-64SYY s dlouhými zdvihy.

Převzetí firmy Miyano společností Citizen bylo strategickým krokem, který umožnil navázat na jeho produktové portfolio. Řada Miyano rozšířila možnosti produktivního obrábění z tyče až na průměr 80 mm. Díky tomu může i firma CNC invest nabídnout širší možnosti využití strojů v produktivním obrábění pro svoje zákazníky.  

„Za 32 let působení firmy CNC invest, s.r.o., na českém trhu jsme vždy spolupracovali se špičkovými firmami. Orientujeme se převážně na japonské stroje, kde vidíme sílu kvality. Snažíme se nabízet stroje vysokých technických parametrů za rozumné ceny srovnatelné s renomovanou konkurencí v daném segmentu, a vždy dodat i lepší služby s tím spojené. Naším cílem je snaha pro naše zákazníky nabízet nejlepší poměr cena/výkon a to nám přivádí spokojené zákazníky a umožňuje růst,“ uvedl Ing. Martin Novák.
Možnosti strojů Citizen prezentovali specialisté firmy na vystavených strojích. Bestseller Citizenu reprezentuje typ Cincom L20-2M10 LFV, vyspělý 6osý stroj se dvěma osami C vybavený hlavním vřetenem s 10 tis. ot/min a protivřetenem, rovněž s 10 tis. ot/min. Stroj je určen pro obrábění do průměru 20 mm s možností rozšíření (a to i dodatečně) až na průměr 25 mm, což podle Martina Nováka představuje význačnou výhodu proti konkurenčním systémům. V dlouhotočném režimu je stroj schopen zpracovávat díly až do délky 200 mm bez přeupnutí. Všechny dlouhotočné stroje dodávané firmou CNC invest jsou schopné i úpravy na krátkotočnou variantu (a naopak), což zabere zkušené obsluze zhruba půl hodiny.

Další novinky
Novinkou je model Citizen Cincom L20-2M12ATC LFV s plynulou osou B. Jde o velmi kompaktní 7 + 2osý stroj vhodný pro komplexní výrobu, umožňující jak produkci jednoduchých, tak složitých komplikovaných dílů.
„Stroj je vybaven automatickým výměníkem nástrojů ATC, který nabízí možnost až 13 pozic na ose B, což je u dlouhotočných automatů něco dosud nevídaného,“ poukazuje Martin Novák na jednu z neobvyklých funkcí stroje.
Další z prezentovaných exponátů byl Cincom L12-1M7 LFV, kompaktní, extrémně rychlý a produktivní stroj, ideální pro obrábění menších průměrů s možností rozšíření až na 16 mm. Výkony se odvíjejí od složitosti dílů, ale jak přibližuje Martin Novák, při ladění technologie na jednom z těchto strojů dosáhli jejich specialisté výrobní čas 3,5 sekundy.
Popularita strojů Citizen na českém trhu roste, jak vyplývá z prodejů firmy CNC invest. Od roku 2016 se neustále zvyšují jejich prodeje, a to zejména díky jejich vysoké produktivitě. Řídicí systém Mitsubishi, který používají, je velmi rychlý, stejně jako elektrovřetena. Nástroje jsou blízko sebe a dále systém Cincom Control optimalizuje dráhy a posuvy, což minimalizuje čas řez-řez a eliminuje rázy, které se negativně projevují na stabilitě i přesnosti obráběcího procesu. V neposlední řadě nabízejí i některé unikátní technologie, jako je zmíněná LFV, a na rozdíl od řady strojů jiných značek umožňují efektivně využívat výrobcem deklarovaný průměr „až na doraz“.

Co ke strojům patří
Kromě novinek pořadatelské společnosti se mohli účastníci Dnů Citizen seznámit i s dalšími zajímavými produkty a službami. Například nabídkou italské firmy IEMCA zaměřenou na automatické podavače tyčového materiálu, které projektuje a vyrábí již od roku 1961 (první automatický podavač tyčí na světě vyrobila právě ona). Její výrobní program určený pro oblast soustružení představuje nejširší nabídku na trhu dostupnou pro jednovřetenové soustruhy s pevným nebo posuvným vřeteníkem pro podávání tyčí v délce do 6 m. Podavače jsou vybaveny patentovaným systémem Abacos, a portfolio zahrnuje i první podavač tyčí certifikovaný pro Průmysl 4.0.
Jednou z partnerských firem byla i ČSOB Leasing, jejíž specialistka seznámila účastníky se službami zaměřenými na financování strojů i zařízení a na problematiku dotačních programů s možností, jak vyřešit investice do strojního vybavení, které řada firem potřebuje pro rychlé zajištění nasmlouvaných zakázek.
Jak jsme již avizovali na začátku, blíží se veletrh MSV v Brně, a tedy veškeré novinky i unikátní technologie, které mění pohled na strojírenskou výrobu, můžete vidět v expozici CNC invest v hale P/45 od 4.–7. října 2022. Přijďte se podívat!

Josef Vališka
Foto: Citizen

 
Publikováno: 31. 10. 2022 | Počet zobrazení: 402 článek mě zaujal 70
Zaujal Vás tento článek?
Ano