asseco Aimtec murr

V USA vytiskli první vícepodlažní dům

V září letošního roku odhalili první dvoupodlažní 3D tištěnou budovu dokončenou v Kanadě a nyní se dočkaly i Spojené státy.

 

Dům o rozloze 370 m2 v texaském Houstonu, který vybudovaly dánská skupina Cobod s využitím 3D tiskáren pracujících s betonovou směsí a německá firma PERI 3D Construction je dosud největší 3D tištěná obytná budova ve Spojených státech.
V obou projektech byla použita 3D portálová tiskárna BOD2 firmy Cobod. Návrh budovy je koncipován jako série tištěných jader obsahující funkční prostory i schodiště. Prostorová jádra jsou propojena dřevěným rámováním a vytváří architektonický mix betonových a rámových interiérů. Škálovatelný proces návrhu a výstavby je použitelný pro vícerodinné bydlení a výstavbu se smíšeným využitím. Cílem hybridní konstrukční metody, která kombinuje 3D tisk z betonové směsi s dřevěným rámováním, je zvýšit využití 3D tisku v USA, kde je rámování jednou z nejběžnějších stavebních technik.
PERI 3D Construction má za sebou řadu úspěšných projektů v implementaci 3D tisku ve stavebnictví, mj. včetně prvního domu vytvořeného 3D tiskem v Německu a největšího evropského bytového domu vybudovaného pomocí této technologie.

Foto: PERI

 
Publikováno: 31. 10. 2022 | Počet zobrazení: 368 článek mě zaujal 80
Zaujal Vás tento článek?
Ano