asseco Aimtec murr

Robot „kreslí“ půdorys pro staveniště

Malý autonomní robot společnosti HP má dramaticky urychlit stavební práce a radikálně zkrátit čas strávený rozvržením staveniště tím, že autonomně tiskne pokyny přímo z plánů na podlahu.

 
Robot nahrazuje časově náročný ruční proces rozvržení staveniště pomocí řady různých inkoustů k umístění přesných linií, křivek a věrných reprodukcí složitých tvarů na všechny druhy podlah, od porézních povrchů, jako je beton a překližka, až po teraco, vinyl nebo epoxid. Nevyžaduje dokonce ani hladkou nebo čistou podlahu, dokáže si poradit i s určitým stupněm nerovností povrchu a překážkami do výšky 2 cm, a tisknout přesně i při naklonění.
Díky vestavěným senzorům pro plně autonomní provoz je schopen obejít i neočekávané bariéry, které nejsou součástí překážkové vrstvy CAD. K obsluze robota HP SitePrint pro provedení konstrukčního rozvržení stačí pouze jedna osoba a kromě čar dokáže robot na podlahu vytisknout víceméně vše, co je potřeba, i více jiných prvků, jako jsou oblouky nebo body, včetně textových poznámek.
Jeho rychlost závisí na hustotě čar a složitosti úlohy. Při testování srovnání s ručním procesem replikoval 7 hodin ruční práce s rozložením za 45 minut s extrémní přesností.
 
Publikováno: 31. 10. 2022 | Počet zobrazení: 431 článek mě zaujal 76
Zaujal Vás tento článek?
Ano