asseco Aimtec murr

„Zuzanka“ bude hájit evropské barvy v kosmu

Evropa chystá vlastní „taxík“ pro cestovní mise do vesmíru na oběžné dráze Země. Vychází ze studie budoucích potřeb Evropy v oblasti vesmírné dopravy a změny v přístupu ke kosmickým expedicím.

 

Projekt pojmenovaný SUSIE neznamená dívčí jméno pro nový kosmický dopravní prostředek, ale akronym pro Smart Upper Stage for Innovative Exploration označující opakovaně použitelnou kosmickou loď. Ta by měla být schopna letět do vesmíru, provádět tam mnoho různých typů misí – ať už automatizovaných, nebo s posádkou – a vrátit se na Zemi. Multimisní, opakovaně použitelný, horní stupeň rakety poprvé oficiálně představila Ariane Group na zářijovém Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC 2022) v Paříži.
Flexibilní, modulární, bezpečný a spolehlivý dopravní prostředek se bude používat k provádění základních misí ve vesmíru s tím, že se vrátí na Zemi k měkkému přistání po bezpečném průletu atmosférou. Bude mít stejně jako Crew Dragon a Starship systém automatického přerušení, který zaručuje posádce maximální bezpečnost. Tento systém pokrývá celou misi od vzletu až po přistání a v případě nějaké neočekávané události dokáže zachránit posádku i náklad. Všestranný a nízkonákladový projekt vyšší fáze je samozřejmě v duchu evropských trendů i ekologicky odpovědný – SUSIE je poháněná zeleným palivem.

Kompatibilní s budoucností
SUSIE nahrazuje kapotáž nosiče. Je navržena tak, aby mohla používat několik nosných raket včetně nastupující Ariane 6, která by měla letět již v roce 2023, i budoucí varianty Ariane 64 a nosiče následující generace. Koncept by měl být adaptabilní na různé typy nosných raket, které budou existovat i v budoucnu. Rozměry SUSIE (délka 12 metrů, šířka 5 metrů, hmotnost 25 tun – bude tedy větší než Crew Dragon nebo Starliner) byly koncipovány, aby odpovídaly průměru nosné rakety Ariane 64 i jejímu výkonu na nízké oběžné dráze Země. Zapadá i do vize znovupoužitelných modulárních nosných raket Evropské kosmické agentury (ESA) v rámci iniciativy NESTS (New European Space Transportation Solutions), která se snaží stavět nosné rakety na společných stavebních blocích, aby se ušetřily náklady i vývoj.
Tato rodina opakovaně použitelných modulárních kosmických dopravních prostředků je založena na běžných řešeních, jako je motor Prometheus nebo ty vyvinuté v rámci programu Themis. Skládá se z odpalovacích zařízení a raketových nosičů tří kategorií různé nosnosti, přičemž každý je větší verzí předchozího. „Supertěžká“ verze by se mohla skládat z nosné rakety a dvou opakovaně použitelných kapalných posilovačů pohonu.
Koncept vývoje evropských nosných raket je založen na studii možných budoucích scénářů a odpovídajících vesmírných misí. Dnes je kosmická přeprava ze Země do vesmíru založena na přímém přístupu „z bodu do bodu“, který zahrnuje nosné rakety, jež se od sebe značně liší podle přepravovaných hmotností a dosahovaných cílů.
Aby se v budoucnosti optimalizovaly vývojové i provozní náklady a bylo možné provádět širokou škálu misí, počítá se se „síťovým“ přístupem podobným současným uzlům letecké dopravy, kdy budou nosné rakety používány pro nízké orbitální dráhy (LEO) a na nové oběžné dráze za Van Allenovými pásy nazývané „parkovací dráha“. Z těchto drah by štafetu převzaly další kosmické lodě a zamířily ke konečným cílům. SUSIE je proto koncipována už jako článek tohoto budoucího, odolného a škálovatelného vesmírného dopravního systému pro mise (s nákladem i lidmi) s návratem na Zemi.

Kosmický všeuměl
Od roku 2025 by měl létat technologický demonstrátor kosmického plavidla a v roce 2030 začít program, který poskytne Evropě autonomii v pilotovaných letech. SUSIE je extrémně přizpůsobivá, její velkoobjemový vnitřní prostor (40 m3) je vysoce adaptabilním řešením pro přepravu nákladu nebo užitečného zatížení i pro let s posádkou.
Verze s posádkou by pojmula až pět astronautů, kapacita užitečného zatížení by se mohla měnit podle potřeby. Mise zahrnují vynášení satelitů (jejich modernizaci) a dalšího užitečného zatížení, dopravu nezbytných předmětů astronautům na mise do hlubokého vesmíru – dodávky paliva, zásob i vybavení vesmírným stanicím. Pomůže také provádět výměny posádek a umožní výstavbu velkých infrastruktur na oběžné dráze, jako jsou výrobní provozy vyžadující podmínky mikrogravitace apod. Bude moci redukovat i kosmický odpad, např. orbitální úlomky a pomůže s odstraňováním nebo deorbitou družic na konci životnosti.
SUSIE by mohla přivézt na Zemi náklad o hmotnosti přes 7 tun. Pro účely průzkumu bude schopna provádět mise na dlouhé vzdálenosti, zejména na oběžnou dráhu Měsíce, díky své schopnosti přijímat moduly zajišťující pohon i dodávky energie a vzduchu potřebné pro posádku.

Vladimír Kaláb
Foto: Ariane Group

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 181 článek mě zaujal 48
Zaujal Vás tento článek?
Ano