asseco Aimtec murr

LoRaWAN rozšiřuje pokrytí pro aplikace IoT

Globální sdružení společností LoRa Alliance podporující otevřený standard LoRaWAN pro nízkoenergetické širokoplošné sítě (LPWAN) internetu věcí (IoT) rozšířilo standard spojové vrstvy přidáním nového bateriového uzlu.

 

Dokument LoRaWAN Relay Specification popisuje mechanismus přenosu používaný obousměrně mezi koncovým zařízením a bránou / síťovým serverem prostřednictvím uzlu napájeného baterií.
Povolením přenosu může zařízení přenášet rámce LoRaWAN mezi koncovým zařízením a sítí v případě nedostatečného pokrytí bránou. Tato specifikace umožňuje rozšíření pokrytí sítě prostřednictvím bateriově napájeného relé a zachovává kompatibilitu se standardem LoRaWAN Link-Layer z hlediska protokolu a zabezpečení. Nové relé uzly jsou napájeny bateriemi a nevyžadují elektřinu ani připojení k internetu, lze je nainstalovat prakticky kdekoli.
Relé umožňuje snadno implementovatelná rozšíření pokrytí sítě za zlomek nákladů na přidání dalších bran, což umožňuje síti LoRaWAN dosáhnout vynikajícího pokrytí i v případech koncových bodů v extrémně náročných podzemních, kovových a betonových prostředích, nebo přenos dat na satelitně připojená zařízení. Právě to bylo dosud u standardu LoRaWAN, který se jinak osvědčil pro komunikaci na velké vzdálenosti, někdy problémem. Existovaly určité fyzické limity, kam může komunikace LPWAN dosáhnout, např. v podzemí, kde je třeba signál odrazit/přenést do konkrétního místa atd. Relé LoRaWAN nyní umožňuje dostat signál i tam, kde to dříve fyzicky nebylo možné.
Velké možnosti využití této novinky je v sektoru veřejných služeb, tzv. utilities, které představují obrovskou příležitost pro IoT. Použití relé je ideální pro jakoukoli aplikaci monitorující statická aktiva v náročných prostředích a jeho přidání výrazně posiluje pozici LoRaWAN v oblasti veřejných služeb včetně chytrých měst, budov a průmyslového internetu věcí.

Foto: LoRa Aliance

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 198 článek mě zaujal 50
Zaujal Vás tento článek?
Ano