asseco Aimtec murr

Flexibilní robotické řešení firmy Wittmann

Mezi novinkami společnosti Wittmann Battenfeld na veletrhu K 2022 bylo i nové robotické řešení a řada zařízení zaměřených na zvýšení efektivity výroby.

 

Jedním ze stěžejních novinek expozice rakouské firmy byl nejnovější model z řady robotů WX s označením WX128 – nástupce robotů W818 a W918, které firma již řadu let úspěšně používá na svých vstřikovacích lisech s uzavírací silou od 80 do 200 tun.
Nové robotické řešení WX128 je vybaveno nově vyvinutým kompaktním rozvaděčem na horizontální ose Z. Pro vytvoření tohoto dílu byla zadní stavba zkrácena o 30 %. Zejména u malých vstřikovacích lisů je nyní možné zkonstruovat extrémně kompaktní ochranný kryt, díky umístění hnací jednotky a připojovacích kabelů uvnitř. Robot spoléhá na osvědčenou koncepci řemenového pohonu na všech lineárních osách, což nabízí vysokou dynamiku, např. vertikální osa může zrychlit zhruba čtyřnásobkem gravitačního zrychlení. K dalším podstatným výhodám tohoto řešení patří minimální emise hluku a snadná údržba.
Cílem konstruktérů bylo vytvořit snadno přístupný design a splnit požadavky na flexibilní rozšiřitelnost. Proto je možné vybavit WX128 až dvěma dalšími rotačními servoosami. Toto rozšíření lze implementovat buď najednou, nebo jako dodatečnou montáž později, aniž by bylo nutné provádět jakékoli úpravy rozvaděče.
Novinka robotického řešení WX128 s rotačními servoosami A-C, osvětleným chapadlem, nominální nosností 6 kg a řídicím systémem Wittmann R9 bude k dispozici od konce roku 2022.

Regulátor průtoku
K dalším novinkám v expozici firmy patřil nový nákladově optimalizovaný digitální regulátor průtoku WFC 120. Jak už napovídá jeho označení, jde o regulátor průtoku až do 120 °C. Umožňuje monitorovat průtok i zpětnou teplotu formy (nebo rozdíl mezi teplotou přívodu a zpětnou teplotou formy) pro každý okruh, přičemž průtoky v jednotlivých okruzích lze přenastavit pomocí ručních regulačních ventilů.
Regulátor průtoku nabízí varianty od 4 do 12 okruhů (v krocích po dvou). Dodává se s 3,5” dotykovým displejem, přes který se ovládají obvody a na němž se zobrazují a sledují hodnoty průtoků nebo teplot podle zadané toleranční meze. Pokud je regulátor instalován ve vstřikovacím lisu v blízkosti formy, lze jej volitelně ovládat z vnějšku ochranného krytu pomocí 5,7" displeje opčního dálkového ovládání. Přenos dat do vstřikovacího stroje probíhá přes proprietární komunikační protokol, který lze zpřístupnit i pro implementaci do strojů jiných značek. Volitelně je nabízeno komerčně dostupné sériové rozhraní, podobné těm, které se používají pro regulátory teploty. Tímto způsobem lze navázat komunikační spojení i se stávajícími vstřikovacími stroji vybavenými sériovým rozhraním.
Paralelní připojení kanálů regulace teploty v blízkosti formy, které umožňuje WFC 120, zajišťuje vyšší průtokové množství spolu s menším opotřebením čerpadel, vyšší úsporou energie a nižšími náklady na údržbu. Díky dostupným rozhraním a přenosu dat do stroje je to užitečný nástroj pro zajištění kvality.

Foto: Wittmann

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 179 článek mě zaujal 52
Zaujal Vás tento článek?
Ano