asseco Aimtec murr

7th World Tribology Congress

Sedmý ročník Světového tribologického kongresu, který se měl konat podle původního termínu v září 2021, se uskutečnil z důvodu pandemických omezení v novém termínu 10. až 15. července 2022 ve francouzském městě Lyon.

 

Kongres se odehrával ve špičkovém městském kongresovém centru v celkem jedenácti místnostech supermoderních přednáškových a prezentačních prostor a sálů. Přednášky probíhaly v deseti tematických blocích: mezifázové toky a mazání tenkou vrstvou, opotřebení materiálu, základy tření, mechanika kontaktu, povrchová chemie zahrnující tribologické aspekty a mechanické přeměny, multiškálové přístupy pro fyzikální modelování a in-situ experimenty v tribologii, povrchové inženýrství v tribologii, biotribologie a biomimetika, tribologie ve výrobních procesech a průmyslových systémech, tribologie ve vzdělávání a související společenské výzvy.
Během pěti kongresových dní se uskutečnily čtyři plenární přednášky ve velkém amfiteátru, sedm klíčových přednášek a celkem dvěstěčtyři standardní přednáškové bloky čítající téměř 700 přednášek, vystavení několika stovek odborných posterů a několika desítek komerčních vystavovatelů, zejména tribometrů a přístrojů pro online monitoring. Pro tribotechnika a inženýra v oblasti mazání v průmyslu byly nejzajímavější bloky se zaměřením na tribologii ve výrobních procesech a průmyslových systémech, opotřebení materiálu a povrchové inženýrství v tribologii.
Velice významným oborem tribologie se stává také biotribologie, která se zabývá tribologickými procesy v živých organismech a na rozhraní mezi biologickými a umělými povrchy a biomimetika, která zkoumá zajímavá konstrukční řešení v přírodě u živých organismů a snaží se je napodobit a využít k vývoji nových technických řešení. V těchto oborech měla silné zastoupení i Česká republika prostřednictvím účasti odborníků z VUT Brno. Kromě plenárních a klíčových přednášek bylo v silách každého účastníka navštívit za kongresový týden asi dvacet standardních přednáškových sekcí podle výběru, neboť všech deset přednáškových bloků probíhalo paralelně v různých prostorách.
Hlavními sponzory celého kongresu byly firmy SKF a TotalEnergies. Čtyři velké plenární přednášky postihly velice zajímavá témata, jako jsou tření v biologických systémech, mazání inspirované biologickými chrupavkami na bázi syntetických polymerních kartáčů a gelů, geologické téma reprezentující tření, lom a zemětřesení na rozhraní posouvaných bloků a především velice zajímavou a komplexní přednášku zástupkyně Mezivládního panelu pro změnu klimatu paní Valérie Masson-Delmotte.
Je třeba zdůraznit, že témata klimatické změny, uhlíkové neutrality, úspory energií a redukce emisí skleníkových plynů byly hlavními tématy celé konference a budou hluboce ovlivňovat oblast tribologie a aplikací maziv i v nejbližších letech. Sedm klíčových přednášek bylo zaměřeno na oblasti, jako jsou biologicky inspirované adaptivní mazání, tribologické aplikace pro dosažení minimální uhlíkové stopy, řízené tření v uhlíkových a keramických tribologických systémech, význam tribologie pro korporátní ambice TotalEnergies, houževnaté materiály pro maximální odolnost proti opotřebení a kroužková těsnění čerpadel pracujících v komplexních podmínkách při aplikacích měření a vstřikování plynu pro zvýšení tuhosti vystředění těsnění.
Z celého spektra standardních přednášek byla velice zajímavá témata zaměřená na biomimetiku zastoupená přednáškami, jmenovitě na umělé adhezivní mikrostruktury inspirované povrchovými strukturami rostlin a živočichů nebo zlepšení odolnosti grafenu proti opotřebení hran inspirované mušlemi mlžů. Téma pevných maziv představilo, mimo jiné, problematiku tribologického využití tzv. MXenů, které představují dvourozměrné anorganické sloučeniny skládající se z víceatomárních vrstev karbidů, nitridů nebo karbonitridů přechodných kovů. Dalšími tématy v této specializaci byly aplikace uhlíkových povlaků a nanočástic na bázi grafenů.
Velmi speciální byla přednáška zástupce Tokijské univerzity ohledně tribologických vlastností přírodní pryskyřice Urushi, která se v Japonsku používá již po mnoho tisíciletí k povrchové úpravě různých materiálů, nejčastěji dřeva. V sekci speciálních maziv pro extrémní podmínky byla představena japonská technologie mazání měsíčního vozidla založená na technologii oleje na bázi PAO. Velice přínosnou byla také sekce tribologických online senzorů, zejména pro kontinuální monitoring ložisek, ve které se v komerční části prezentovala řada vystavovatelů. Společnost TotalEnergies prezentovala tribologii jako naprosto zásadního hybatele energetické transformace směřující k uhlíkové neutralitě. Kromě klasických olejářských témat byla na konferenci velice silně zastoupena témata tribologie nacházející uplatnění zcela nesouvisející s olejářskými obory, mimo jiné přednášky zaměřené na potravinářství, např. zahušťování jogurtů prostřednictvím nanočástic tuků nebo ovlivňování senzorických vlastností perlivých nápojů prostřednictvím velikosti bublin a fyzikálních parametrů syticích plynů.
Celý kongres představil tribologii jako mimořádný interdisciplinární obor, který nemá přesah pouze do oblasti petrochemie a zpracování ropy, jak si to někdy v olejářské branži představujeme, ale do celé řady dalších oborů fyziky a chemie, přičemž velký podíl patří propojení tribologie a biologie. Celý kongres se nesl ve spojení tribologie a enviromentálních aspektů našeho světa, zvláště pak úspor energií a emisí skleníkových plynů.

Ing. Petr Kříž
ČSS, sekce Tribotechnika a motorová maziva
Foto: Autor

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 164 článek mě zaujal 46
Zaujal Vás tento článek?
Ano