asseco Aimtec murr

Významné životní jubileum

Dne 15. listopadu 2022 se dožívá 70 roků Ing. Jiří Valdauf, přední odborník v oblasti petrochemie a tribologie a dlouholetý člen výboru sekce Tribotechnika.

 

Ing. Jiří Valdauf patří k nejaktivnějším členům sekce Tribotechnika s významnou publikační činností a mimořádným odborným přínosem pro organizaci konferencí, seminářů i školení. Svou účastí na obdobných akcích v zahraničí a svými mezinárodními kontakty se mu daří přenášet aktuální trendy a poslední poznatky vědy i do tuzemských akcí.
Celý svůj profesní život působí v oboru maziv. Zpracování ropy vystudoval na VŠCHT Praha, kterou absolvoval dosažením titulu inženýra chemie v roce 1976.  Své vysoké odborné ambice uplatnil již v prvních letech své praxe, když na inženýrská studia navázal dálkovým studiem aspirantury v 80. letech., kterou však bohužel nemohl z politických důvodů ukončit. Kandidátská práce byla zaměřena na protioděrové schopnosti základových olejů.
Je zarytým fanouškem infračervené spektrometrie, analytické metody, která umožňuje chemicky definovat složení i těch nejtajuplnějších maziv a sledovat procesy jejich stárnutí. Pracoval ve Vývojovém středisku paliv a maziv Benzina, pro BP, Mobil, ESSO i arabského šejka. Již šestnáctým rokem naplňuje svoji profesní dráhu v soukromé společnosti LUBRICANT s.r.o.  
Ve své dlouholeté profesní praxi významně přispěl k vývoji metod pro analýzu mazacích olejů a zásadním způsobem se podílel na výzkumu, vývoji a zavádění nových průmyslových olejů, například syntetických a biologicky rozložitelných, zvláště pak hydraulických a řezných olejů. Disponuje také rozsáhlými zkušenostmi z prostředí mezinárodních olejářských korporací, jak v oblasti obchodu, tak i v oblasti technické podpory prodeje a aplikace maziv.
Jeho rozsáhlé odborné znalosti a zkušenosti zahrnují prakticky všechny oblasti maziv včetně základových olejů se zvláštním zaměřením, mimo jiné na procesní oleje, emulzní kapaliny a základové i průmyslové oleje s vysokým viskozitním indexem.  K jeho osobním zájmům patří celoživotně, kromě identifikace maziv a sledování stupně jejich zestárnutí pomocí technik infračervené spektrometrie, i aktivní sport, zejména judo, fotbal, lyžování a paragliding.
Při této příležitosti významného životního jubilea byl Ing. Jiří Valdauf navržen na udělení Čestného odznaku ČSVTS, který byl předsednictvem ČSVTS udělen dne 20. října 2022 za významnou činnost konanou ve prospěch komunity inženýrů, techniků, vědeckých či odborných pracovníků.
Rada České strojnické společnosti a výbor sekce Tribotechnika a motorová paliva přejí Ing. Jiřímu Valdaufovi k jeho 70. narozeninám vše nejlepší, především hodně zdraví a štěstí do mnoha dalších let profesního i osobního života a těší se na další spolupráci.

Výbor sekce Tribotechnika a motorová paliva
Foto: Petr Kříž

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 196 článek mě zaujal 48
Zaujal Vás tento článek?
Ano