asseco Aimtec murr

Japonská technika zaměřená na úspory

Energetická náročnost obráběcích strojů, téma dnes vysoce aktuální kvůli růstu cen energií, byla jednou z ústředních prezentací podzimního technologického semináře společnosti Misan, které firma připravila pod názvem: Investujte do kvality.

 

Technologický seminář připravil Misan ve spolupráci s firmami Hofmeister (více na str. 27) a t-support ve svém školicím a předváděcím středisku v Lysé nad Labem. Jak uvedl ve svém vystoupení jednatel firmy Misan Ondřej Svoboda, japonští výrobci, jako např. Okuma a Brother, které Misan na českém trhu zastupuje, cíleně pokračují v úsilí o snižování energetických nároků i uhlíkové stopy svých strojů.

Různé cesty, stejný cíl
Optimalizované a úsporné obráběcí stroje z Japonska přes někdy rozdílné výchozí situace a koncepty dané zaměřením na určitý segment vykazují zároveň i společné přístupy s cílem redukovat energetické nároky na průmyslová výrobní zařízení. Například značka Brother díky svému zaměření na relativně malé stroje zacílené na vybrané skupiny obrobků sleduje parametry i energetickou náročnost na konkrétní dílec a spotřebu energií na obráběcí cyklus (kWh). Daří se jí dosahovat 35–80% redukce ve srovnání s obráběcími zařízeními obdobné kategorie a výkonnostních parametrů konkurenčních značek.
Okuma, jejímiž typickými produkty jsou robustní vysoce stabilní a přesné obráběcí stroje, kde je potřeba efektivně zvládat náročné pohyby vysokých hmotností, se snaží snížit spotřebu energií během řezného procesu a zastavit nevyužitá zařízení i agregáty a zkrátit časy obráběcích cyklů. Chce dosáhnout toho, aby stroj umožňoval provádět tato úsporná opatření automaticky, bez vlivu na výkonnost procesu a přesnost obrábění.
K tomu slouží řada technologií a firmou vyvinutých řešení, třeba plejáda specializovaných funkcí od regenerativního systému zpětného získávání energie či tepelné stabilizace Thermo Friendly Concept až po ECO Suite, resp. její nejnovější generaci ECO Suite plus. To umožňuje strojům této značky dosahovat kratší zahřívání, méně korekcí než stroje starší generace, stabilní vysoké přesnosti při nižších nákladech na vytápění či chlazení a vynikající tepelnou stabilitu i bez použití energeticky náročných chladicích agregátů.
Efektivní systém regenerace energie s využitím energie vytvářené při brzdění elektromotorů (dnes už standard u pohonů vřeten a posuvových os strojů Okuma) umožňuje snížit spotřebu energií během řezného procesu, podobně jako ECO hydraulika využívající parametry dodávané tlakovým čidlem. ECO Suite dokáže řídit činnost periférií s ohledem na minimální spotřebu energií a průběžně vypínat vybraná zařízení s vazbou na probíhající proces či zastavit nevyužité agregáty a zařízení spotřebovávající bez užitku energii na základě monitoringu jejich provozu. ECO power monitor umožňuje detailně zjišťovat energetické požadavky a náročnost klíčových zařízení a prvků obráběcího stroje i doplňkových systémů i zařízení, a separátně vizualizovat spotřebu energií vřetene, strojních os, periferií apod.
Právě periferie, které představují často přehlížené, menší, ale energeticky náročné agregáty, mohou představovat významnou složku, jejíž optimalizací lze dosahovat významné úspory.

Zkrocený stlačený vzduch
Podobnými systémy disponují i stroje firmy Brother. Mezi NC funkce pro úsporu energií, které se např. uplatnily u modelu Speedio S500X2, prezentovaném jako příklad úspěšného řešení snižování energetické náročnosti výrobních zařízení, patří třeba automatické vypínání čerpadel nebo servomotorů ve standby módu (-110 W), osvětlení (-20 W) či displeje (-8 W) a automatické vypnutí stroje po dokončení dávky, dále např. optimální tlak a průtok chladicí emulze. Podle studie firmy Panasonic tvoří spotřeba stlačeného vzduchu 20–30 % spotřeby elektrické energie výrobních podniků a důmyslný systém přetlakování vřetene minimálním množstvím stlačeného vzduchu a ofuk kužele vřetene při výměně nástroje jen v pravou chvíli přispívají k mimořádné energetické efektivitě stroje.

Petr Kostolník
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 193 článek mě zaujal 50
Zaujal Vás tento článek?
Ano