asseco Aimtec murr

Vhodná volba obráběcích nástrojů

Tuto problematiku přiblížil účastníkům odborného semináře, který uspořádali společnosti Misan a Hofmeister, Petr Vrba, obchodní ředitel firmy Hofmeister, která je nejen dodavatelem nástrojů různých značek, ale i jejich výrobcem a v řadě případů i tvůrcem.

 

Zdůraznil význam vhodné volby nástrojů jako jeden ze zásadních faktorů ovlivňujících výsledek obrábění. Výrobcům nabízí lepší konkurenceschopnost, rychlejší obrábění a lepší splnění požadavků na technické předpisy obrobku. Firmy tak mají menší náklady a mohou nabídnout lepší cenu. Použití optimálních nástrojů a vhodné technologie znamená i úsporu energie (méně drah, menší zatížení vřetene) a nižší náklady na údržbu stroje.
Proces obrábění i volba vhodného nástroje zahrnuje však více různých faktorů, které se navzájem kombinují, takže se nabízí otázka, zda je některý důležitější než jiné, a čemu věnovat zvláštní pozornost. 
Zásadní roli má charakter výroby samotné (zda jde o kusovou produkci v malých firmách, či výrobu složitých dílů, nebo naopak o sériovou výrobu obvykle jednodušších částí apod.), ale i dostupné strojní vybavení a související volba obráběcí technologie a strategie. K dalším stěžejním faktorům patří obráběný materiál a v neposlední řadě i schopnosti lidí a jejich zvyklosti, kde mohou hrát roli i strach z nových technologií, osobní preference apod.
Problematiku demonstroval Petr Vrba na příkladu výroby závitů, která je zpravidla jednou z finálních operací ve výrobním procesu a přináší už svým charakterem řadu technologických výzev. Technologie vnitřního závitu (slepého či průchozího) zahrnuje tři druhy nástrojů: řezací, tvářecí a závitovou frézu.
Lze použít řezací závitník, což je cenově nejdostupnější nástroj, má však omezení z hlediska hloubky závitu, odvodu třísky a nutnosti použít spirálový závitník do slepého otvoru a závitník s rovnou drážkou do průchozího otvoru. Další možností je tvářecí závitník, kdy závit není řezán, ale tvářen za studena. Výhodou je vysoká pevnost závitu, použití i pro hluboké závity, možnost vysokých řezných rychlostí a dlouhá životnost nástrojů. Pro slepý i průchozí otvor lze použít stejný nástroj, omezující je však nutnost přesně předvrtaného otvoru, potřeba většího krouticího momentu a také to, že řešení není možné použít v potravinářském průmyslu.
Volbou, která přináší dobré ekonomicko-technické výsledky, je nasazení specializovaného nástroje pro danou operaci – závitovou frézu. I když je obvykle dražší než běžné nástroje univerzálnějšího charakteru, tuto skutečnost bohatě vyvažuje řada výhod, např. možnost tvorby levého i pravého závitu, průchozích i slepých otvorů a obrábění na dno závitového otvoru či možnost frézovat do plného materiálu. Výhody volby správného nástroje pro dosažení nejlepších výsledků při obrábění demonstrovala firma i v praktických ukázkách obrábění na strojích Okuma a Brother.

Petr Kostolník
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 198 článek mě zaujal 51
Zaujal Vás tento článek?
Ano