asseco Aimtec murr

Ceratizit přichází s novinkami

Společnost Ceratizit předvedla na veletrhu AMB ve Stuttgartu inovované i nové produkty, jako například nové kotoučové frézy MaxiMill – Slot-SX či vylepšený osový svěrák ZSG4 s novým názvem CentriClamp ZSG 4.

 

Firma disponuje dlouholetými zkušenostmi s vývojem i výrobou obráběcích nástrojů a vyměnitelných břitových destiček s neustálou inovací materiálů i aplikací.

Kotoučová fréza MaxiMill – Slot-SX
Nová fréza MaxiMill – Slot-SX vyplňuje mezeru v programu kotoučových fréz s vyměnitelnými břitovými destičkami. Nabízí vynikající výkon a efektivitu při frézování plných drážek, a to i při dělení materiálu. Frézu lze bezpečně použít i pro čelní a boční frézování, a to až do průměru 315 mm. Spolehlivost obrábění umocňuje dimenzovaný vnitřní přívod kapaliny, který je cílený do místa řezu.  
Současný program nabízí možnost frézování drážek, zapichování i dělení. Výběr sort a utvařečů pokrývá širokou oblast aplikací, a to do celé řady ISO matriálů P/M/K/N/S s důrazem na maximální procesní bezpečnost a efektivitu. K současnému výběru břitových destiček přibyly nové geometrie M7 a M8, které rozšiřují spektrum použití.
U frézy MaxiMill až do průměru 250 mm zajišťují optimální kontrolu třísky při frézování drážek vnitřní chladicí kanálky. Díky efektivnímu přivádění chladicího média se eliminují náročné odstraňování třísek z drážek, zasekávání třísek i nalepování materiálu s nežádoucími důsledky pro obrobek a obráběcí proces. Tím je docílena lepší kvalita povrchu, regulace tepla na řezné hraně a v neposlední řadě prodloužení životnosti nástrojů.
Dalším pozitivním faktorem, který usnadňuje práci, je jednoduchá manipulace při výměně břitových destiček. U frézy MaxiMill – Slot-SX patřící do řady SX, se pro montáž a demontáž výměnných břitových destiček používá patentovaný upínací klíč SX. Díky unikátnímu kloubnímu mechanismu klíče a vyvozené páce je výměna rychlá, přesná a bezpečná.
Toto uživatelsky přívětivé řešení snižuje opotřebení sedla držáku při kontaktu s břitovou destičkou. Nikde není nic zbytečně stlačeno, přetíženo nebo v nejhorším případě deformováno, upnutí je přesné a stabilní, což poskytuje vynikající kvalitu obráběných ploch.

Inovovaná verze osového svěráku
Uživatelské vylepšení osového svěráku ZSG 4, který dostal nový název CentriClamp ZSG 4, by si měl opět získat dobrý ohlas mezi novými uživateli. Svěrák si zachovává všechny ceněné vlastnosti svého předchůdce a výrazně zvyšuje laťku, pokud jde o uživatelskou přívětivost a odolnost. Podle nového názvu inovovaného svěráku uživatelé snadno rozpoznají, že se jedná o nový osový svěrák.
Při inovaci byly na prvním místě optimalizovaná ovladatelnost a zvýšená odolnost. Ochrana základního těla před korozí poniklováním a vyšší ochrana zapouzdřeného vřetene garantují dlouhou životnost a snižují nároky na údržbu. Nyní je téměř nemožné, aby třísky nebo jiné nečistoty z procesu obrábění pronikly dovnitř mechanismu svěráku CentriClamp ZSG 4. Laserovaný QR kód umožňuje uživatelům přímý přístup k videím s nápovědou a návodům k obsluze prostřednictvím chytrých telefonů nebo tabletů.
Upevňovací šroub u šířek 80 a 125 mm byl umístěn dovnitř svěráku, čímž se zmenšil vnější obrys svěráku a odstranil rušivý vystrčený 6hraný dřík. Dalším benefitem je laserovaná stupnice na boku těla svěráku pod čelistmi. Uživatelům se nyní nabízí lepší manipulace při upínání obrobku.
Bez ohledu na to, jaký materiál se bude upínat, tj. od měkkých až po kalené obrobky do 58 HRC, má CentriClamp ZSG 4 v programu čelistí co nabídnout. Pro upínání nejsou nutné žádné další pracovní kroky, jako je např. předlisování grip profilu, a to díky vysokým upínacím silám až 25 kN u šířky 80 mm, 35 kN u šířky 125 mm a 50 kN u šířky 160 mm.

David Kostolník
Z podkladů Ceratizit
Foto: Ceratizit

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 291 článek mě zaujal 63
Zaujal Vás tento článek?
Ano