asseco Aimtec murr

Strojírenský veletrh ve znamení inovací

Mezinárodní strojírenská akce, největší u nás, která se konala souběžně se specializovanými veletrhy IMT, Plastex, Welding, Fond-Ex a Profintech, byla však letos v několika aspektech svým způsobem netradiční.

 

Letošní ročník MSV, který proběhl na počátku října, se už konal pod novým vedením Veletrhů Brno, kdy dosavadního ředitele společnosti Jiřího Kuliše vystřídal na této pozici Tomáš Moravec (rozhovor s ním jste si mohli přečíst v minulém čísle TechMagazínu).
„Počtem 1256 zúčastněných firem je letošní ročník o 20 procent větší a o tři výstavní haly rozsáhlejší než předchozí,“ zdůraznil Tomáš Moravec s tím, že se MSV posunul do digitální éry a poprvé probíhá i ve virtuálním prostoru jako MSV Digital 2022.
Poprvé také veletrh proběhl v novém, kratším termínu než dosud, kdy klasický týden veletržního dění byl zredukován na čtyři výstavní dny – od úterý do pátku. Což sice odpovídá současnému zrychlenému tempu, jakým se ubírá moderní svět, průmysl nevyjímaje, ovšem vzhledem k tomu, že vystavovatelé své expozice vybudovat a připravit musí a náklady na ně jsou tudíž nevyhnutelné, ať budou využity čtyři dny, nebo pět, někteří vnímali spíše jako mínus. Poměrně značná část firem, zejména ze strojírenské branže, se nechala i slyšet, že by místo každoročního veletrhu v tradičním periodicitě uvítala spíše dvouletý cyklus jeho konání, podobně jako funguje řada význačných zahraničních veletržních akcí, s nimiž by se tak mohl MSV případně střídat a doplňovat.
Někteří vystavovatelé, jako např. FANUC nebo Schunk, využili letošní MSV, aby si premiérově vyzkoušeli nový koncept svých expozic či jejich umístění na nových pozicích, než kde se představovali víceméně tradičně v uplynulých letech.

Zaměřeno na budoucnost
Vedle repliky hrobky egyptského faraona Tutanchamona, která v pavilonu C láká na brněnské Výstaviště do konce letošního roku zájemce o starověkou historii, se tak v halách P, V, F, E, B a G1 představily naopak nejmodernější technologie a novinky, které utvářejí moderní průmyslovou výrobu, a dokonce i některé, jež ukazují její vývoj v budoucnosti. Například vodíkové technologie, které byly tématem řady expozic (a také odborných konferencí a akcí v rámci doprovodného programu, který dále zahrnoval témata jako Úspory energií v podnicích nebo Rozvoj sítí 5G v ČR). Vodíkové projekty představovaly i dva z šesti vítězných exponátů oceněných Zlatou medailí MSV – Vodíkový autobus s nízkotlakovými metalhydridovými zásobníky firmy Rošero-P a Technické univerzity v Košicích, a unikátní kompozitní městský nízkopodlažní vodíkový autobus firmy Mobility & Innovation Production, který je mj. i vůbec prvním homologovaným vodíkovým MIDI busem v EU.
Další do budoucnosti zaměřené prezentované koncepty představovaly např. autonomní stroje a vozidla, které bylo možné vidět přímo v akci. Ať už v podobě robotických vozíků a manipulační techniky, které prezentovaly v hale A např. firmy Agilox či Linde Material Handling, nebo třeba jako elektrominibus, kde si mohli autonomní dopravu budoucnosti vyzkoušet návštěvníci veletrhu v praxi. Stejně jako třeba špičková řešení z oblasti virtuální reality (VR), např. unikátní simulátor letounu F-16 instalovaný v rámci České národní expozice z dílny pražského výrobce VRgineers.

Reprezentativní účast, silná návštěvnost
Pro vystavovatele byla nepochybně příjemným překvapením vysoká návštěvnost, zejména v „prvním poločase“ veletrhu a zájem z řad profesionálů i odborné veřejnosti, který konstatovala řada z vystavujících firem. Veletrh se konal v mimořádně obtížné a komplikované době, což se pochopitelně odrazilo i na tom, že někteří dosud tradiční vystavovatelé se letošního MSV nezúčastnili, ale i tak si organizátoři na nezájem určitě nestěžují, zastoupena byla – byť třeba ne v rozsahu jakým se na veletrhu prezentovaly dříve – prakticky většina z nejvýznamnějších značek a výrobců.
Mezi nejsilnější obory z pohledu počtu vystavovatelů i rozsahu obsazené plochy patřily tradičně obrábění a tváření, nosné obory MSV, posílené prostřednictvím veletrhu IMT pořádaném v úzké spolupráci se Svazem strojírenské technologie. Novinky v tomto segmentu přijely představit např. firmy jako Alfleth Engineering, Yamazaki Mazak, CNC Invest, Misan, Penta Trading, TOS Varnsdorf, TOS Hulín, Tajmac ZPS, Rexim, Schunk Intec, SK Technik, Style CNC Machines, Tecnotrade, Teximp, TOS Hostivař, Galika, GF Machining Solutions, Chiron, Hermle, ITAX Precision a další. Nechyběli ani klíčoví výrobci obráběcích nástrojů a řídicích systémů, jako Iscar, Tungaloy, Paul Horn, Walter aj. Obor tváření a povrchových úprav, další z těžišť letošního ročníku, zastupovaly např. firmy ADIGE – BLM Group, Flow, Maqfort, Nukon, Prima Power, Rimatec či Trumpf, Rösler Oberflächentechnik aj. Moderní svářečské technologie pak prezentovaly na veletrhu Welding renomované značky dominující českému trhu jako Cloos, Fronius, Abicor Binzel, Messer, Valk Welding, Migatronic, nebo Vanad 2000.
Výrazné zastoupení měly na MSV 2022 i firmy ze sektoru automatizace, kterému byla spolu s digitalizací zasvěcena podstatná část veletrhu, včetně specializovaného projektu Digitální továrna 2.0, který si letos odbyl svůj již třetí ročník. Své novinky představili výrobci robotů, elektroniky i automatizační průmyslové a měřicí techniky: FANUC, Kuka, Yaskawa, Stäubli, Bosch Rexroth, Renishaw, Hennlich, Beckhoff Automation, Carl Zeiss, Mitutoyo a dodavatelé komponent a systémů pro strojírenství, pohonů a hydraulické a pneumatické techniky, jako Bibus, HIWIN, Turck, Argo-Hytos, Elesa+Ganter, Pneumax Automation či Prima Bilavčík.
Přes blízkou konkurenci hlavního plastikářského veletrhu „K“, který se konal jen o pár týdnů později v Düsseldorfu, nechyběly na veletrhu Plastex ani přední zástupci průmyslových výrobců strojů a zařízení pro plastikářskou branži – Engel, Arburg, Wittmann Battenfeld či Kuboušek, zastupující koncern Kraus Maffei, Jan Svoboda, BOLE Europe Technology, Piovan, Sumitomo, Demag Plastics Machinery apod.
V moderním průmyslu si své místo vydobyla i aditivní výroba, takže ani na letošním MSV nechyběly novinky z oblasti 3D tisku, jimž byla věnována tradiční konference Fórum aditivní výroby zaměřená kromě inovací v 3D tisku plastů, kovů a kompozitů na reálnou využitelnost 3D tiskáren ve výrobních provozech spolu s tradičními postupy, jako je CNC obrábění, svařování nebo aplikace povrchových úprav. Hlavní světové firmy v oblasti aditivní výroby, jako je Stratasys, 3D Systems, EOS, Markforged, HP aj. na ní představily zejména praktické ukázky 3D tisku využitelného okamžitě i v prostředí českých firem.

Úspěšní i v nelehké době
MSV byl samozřejmě i příležitostí, jak nahlédnout do aktuální situace přímo z pohledu výrobců. Z rozhovorů s představiteli českých i zahraničních strojírenských firem na MSV se ukazuje, že ačkoli průmysl musí čelit extrémním výzvám, zejména kvůli růstu nákladů, cen energie a často i nedostatku potřebných materiálových zdrojů a komponent, propadům na trzích v důsledku války na Ukrajině, embarga apod., se snaží s nimi vypořádat a situaci nevidí vyloženě pesimisticky. Naopak se řadě z nich překvapivě daří, pokud jde o nasmlouvané zakázky, ale do problémů je často dostávají bizarní „maličkosti“ – např. když drahý a prakticky hotový stroj není možné dodat zákazníkovi ve finální podobě, protože k jeho kompletaci schází součástka v porovnání s celkovou cenou stroje v zanedbatelné hodnotě, jako jsou třeba čipy pro řídicí systémy, kvůli nimž projekt nabírá i mnohaměsíční zpoždění.
Vážným problémem je pro ně však také otázka konkurenceschopnosti v situaci, kdy evropští výrobci jsou vázáni řadou přísných předpisů a opatření EU, které jejich produkci silně prodražují, navíc limitováni např. embargem, které se na jejich konkurenty z mimounijních zemí nevztahuje, a tudíž mají volné pole působnosti a příznivější podmínky, čehož samozřejmě využívají.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 464 článek mě zaujal 68
Zaujal Vás tento článek?
Ano