asseco Aimtec murr

Afrika má svůj vlastní bojový letoun

Na veletrhu Africa Aerospace and Defence Expo se představil první v Africe zkonstruovaný bojový letoun Mwari. Dvoumístný víceúčelový stroj vznikl ve spolupráci jihoafrických firem Paramount Group a Aerosud, k nimž se přidal i Boeing.

 

Lehký letoun pohání turbovrtulový motor Pratt & Whitney Canada PT6A-66 s tlačnou vrtulí, který mu umožňuje dosáhnout rychlosti až 500 km/h a dostup 9500 m. Dolet činí asi 2100 km a ve vzduchu vydrží 6,5 až 10 hodin (podle letového režimu a užitečného zatížení). Hmotnost prázdného letounu o délce 10,3 m a rozpětí 11,9 m je 2000 kg, maximální startovní hmotnost 3800 kg.
Stroj má konfigurovatelnou příď, do níž lze instalovat průzkumné a pozorovací vybavení, případně i výzbroj. Letoun se dá rychle překonfigurovat pro různé mise od útočných, průzkumných až po hlídkování hranic nebo nasazení proti pytlákům.
Příďový prostor je upraven i pro instalaci systémů elektronického boje, laserových osvětlovačů cílů atd. Ozbrojená verze Mwari je vybavena 20mm leteckým kanónem v přídi, na šesti závěsnících pod křídly může nést bomby, ale i řízené protitankové střely nebo rakety vzduch-vzduch. Letoun je možné vybavit i přídavným pancéřováním a vystřelovacími sedadly.

Foto: Paramount Group

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 278 článek mě zaujal 63
Zaujal Vás tento článek?
Ano