asseco Aimtec murr

Poštu rozváží elektrická „kachna“

Německá logistická skupina Deutsche Post DHL testuje k dopravě balíků v Berlíně solární loď, jejíž protáhlá a široká příď, jasně žlutá barva a výrazná kabina připomínají dětskou kachničku do vany.

 

Podle těchto znaků získalo elektrické plavidlo také svou neoficiální přezdívku „poštovní kachna“. Poštovní loď v barvách DHL operuje na Špandavském kanálu, který v Berlíně spojuje Havolu se Sprévou. Převáží zásilky ze západního okraje města do berlínského přístavu Westhafen, kde jsou překládány na nákladní elektrokola (pošta už teď v Německu provozuje tisíce elektromobilů, elektrických kol a trojkolek) nebo do doručovatelských aut. Pokud bude pilotní projekt úspěšný, mohlo by následnou fází být zřízení celé poštovní flotily bezemisních plavidel a rozšíření transportní sítě využívající berlínské vodní kanály i do dalších čtvrtí německé metropole.
Aquabus 1050, jak zní oficiální označení tohoto 10,5 dlouhého a 2,5 m širokého plavidla, je na střeše osazen 12 solárními panely, které v případě slunečního svitu umožňují lodi neomezenou dobu plavby. Pokud slunce zrovna nesvítí, využívá loď pro pohon motor o výkonu 5 kW, který jí umožňuje plavbu rychlostí až 12 km/h.

Foto: DP DHL

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 353 článek mě zaujal 69
Zaujal Vás tento článek?
Ano