asseco Aimtec murr

Upravené hedvábí

Pavoučí vlákno, jeden z nejodolnějších známých přírodních materiálů, dostalo konkurenci. Vědci z čínské univerzity v Tianjinu vyvinuli novou metodu ošetření hedvábí bource morušového, která mění jeho pevnost.

 
Konečný produkt nabízí o 70 % větší pevnost než proslulé extrémně odolné pavoučí vlákno, které je samo o sobě trojnásobně pevnější než kevlar a má větší pevnost v tahu než ocel.
Jako výchozí materiál pro experiment, o němž informovali v časopise Matter, posloužilo hedvábí bource morušového, které prošlo chemickou lázní, kde se rozpustila vrstva lepidla pokrývající jádrová vlákna, ale s minimálním poškozením hedvábných proteinů. Následně materiál ztuhl v lázni kovů a cukrů, které dále zvýraznily některé jeho vlastnosti. Takto upravený materiál pak byl ručně spřádán a tažen, čímž vzniklo tenké vlákno podobné pavoučímu, ale podstatně tužší.
Podle zjištění vědců má i výrazně vyšší pevnost v tahu než pavoučí vlákno, a to 2 GPa (gigapascaly), což je ještě lepší hodnota, než dosahuje syntetické hedvábí (1 GPa), vyvinuté dříve vědci z Washingtonovy univerzity.
 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 374 článek mě zaujal 67
Zaujal Vás tento článek?
Ano