asseco Aimtec murr

Na oceánu je další kontejnerový gigant

Od července letošního roku je největší kontejnerovou lodí na světě monstrózní plavidlo Ever Alot, které měří na délku bez 10 cm rovných 400 m, na šířku 61,5 m a ponor činí 17 metrů. 

 
Ever Alot je vůbec první kontejnerová loď, která překonala milník 24 tis. TEU, což znamená, že se na ní vejde stejný počet standardních kontejnerů, které mohou být nastavěny do výšky 22patrového domu.
Patří do kategorie tzv. ultra velkých kontejnerových lodí (ULCV), které mohou proplouvat Suezským průplavem. Gigant byl postaven v čínských loděnicích Hudong-Zhonghua firmou CSSC, která je ve vlastnictví tchajwanského lodního operátora Evergreen Marine a pluje pod panamskou vlajkou. Loď bude sloužit především obchodním cestám mezi Dálným východem a Evropou.
Ever Alot je sedmá loď třídy Evergreen A. Jihokorejská společnost Samsung Heavy Industries, další z dodavatelů tchajwanského rejdaře, postavila již šest těchto sesterských obřích plavidel (Ever Ace, Ever Act, Ever Aim, Ever Alp, Ever Arm a Ever Art), jejichž rozměry jsou sice s novou Ever Alot shodné, ale mají nižší kapacitu. Ve výstavbě bude celkem 13 ULCV pro Evergreen Marine.
 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 455 článek mě zaujal 75
Zaujal Vás tento článek?
Ano