asseco Aimtec murr

Baterie budou podléhat kontrole

EU připravila novou legislativu pro baterie, jejichž výroba i recyklace by měly být ekologičtější. Všechny baterie budou navíc podléhat novým požadavkům na složení.

 

Obecně byly elektromobily prezentovány jako bezemisní mobilita ve srovnání s vozidly poháněnými spalovacími motory. To ovšem už zdaleka neplatí o celém jejich životním cyklu, zejména pokud jde o jejich samotnou výrobu. Ta produkuje více emisí CO2 než v případě konvenčních aut a choulostivým tématem jsou i používané materiály, konkrétně suroviny pro jejich baterie.
Nové rozhodnutí EU proto podrobuje jejich produkci přísnějšímu dozoru a od července 2024 budou muset výrobci zveřejňovat ekologickou zátěž baterií a jejich kompletní uhlíkovou stopu, počínaje těžbou materiálů pro ně přes výrobu až po recyklaci. Tato data pak budou použita k nastavení limitů emisí CO2, které by mohly výhledově platit už od roku 2027. Nová pravidla by měla omezit těžbu nových surovin ve prospěch použití recyklovaného materiálu z již vyřazených baterií, a postupně navyšovat podíl recyklovaných složek, který by měl např. v roce 2035 v průmyslových a automobilových bateriích dosáhnout 20 % u kobaltu, 10 % u lithia a 12 % u niklu.
EU chce opatřit baterie ekologickými značkami, které usnadní sběr vysloužilých kusů i jejich recyklaci. Systém by fungoval na základě tzv. bateriových pasů, jež mají obsahovat údaje o původu a uhlíkové stopě baterií a technické informace, jako je výčet jednotlivých složek a podíl recyklovaného materiálu.
Nová pravidla navazují na již zastaralou směrnici z roku 2006 a reagují na očekávaný nárůst poptávky po bateriích, která se má podle dat Eurostatu do roku 2030 celosvětově zvýšit až 14násobně. S tím ovšem vzroste i poptávka po surovinách potřebných na jejich výrobu, jejichž těžba často znamená velkou zátěž pro životní prostředí. Firmy, které budou chtít dodávat na evropské trhy, tak budou muset rovněž prokazovat, že suroviny pro baterie byly získány odpovědným způsobem, což znamená, že se bude sledovat i technologie jejich těžby a zpracování, a také obchodování se surovinami.

Jan Přikryl
Foto: Climate Action
 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 168 článek mě zaujal 43
Zaujal Vás tento článek?
Ano