asseco Aimtec murr

Diagnóza pomocí umělé inteligence

V havířovské nemocnici začali poprvé v Česku testovat technologii Carebot, která pomocí AI pomáhá lékařům číst rentgenové snímky. Jde o důležitý milník pro využití této technologie v praxi.

 

Technologie Carebot, kterou vyvinula česká firma OR-CZ, má díky umělé inteligenci pomoci lékařům radiologického oddělení zvládnout neustále se navyšující počet rentgenových snímků, které musí během roku vyhodnotit.
V současnosti lékaři Nemocnice Havířov pomáhají ukončit fázi vývoje systému, který trvá již přes rok. Po rentgenovém vyšetření se snímky uloží do počítače, kde je AI vyhodnotí a následně upozorní lékaře na problematická místa. Díky této službě se tak zabrání chybovosti při stanovování diagnózy.
„Dosavadní výsledky testování ukazují, že umělá inteligence má rozhodně své místo ve velmi blízké budoucnosti. Slibujeme si od toho další zvýšení kvality péče, zrychlení procesu diagnóz, téměř nulovou chybovost a lepší průchodnost oddělení," uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.
Systém, který nyní kromě finálních testů prochází také certifikací zdravotního prostředku, bude poté moci být nasazen v nemocnicích i ordinacích po celé Evropě.  

Počet lékařů neroste, snímků ano
Zatímco počet RTG snímků, které musí radiolog během roku vyhodnotit, roste, počet lékařů zůstává téměř stejný. Moderní zdravotnictví směřuje k prevenci, včasnému záchytu nemocí, je tedy zřejmé, že počet snímků bude v následujících letech přibývat. S rostoucím počtem snímků roste i počet případných nevyžádaných chyb a nepřesností. Systémy AI tak mají podle zakladatelů Carebotu už brzy běžně pomáhat lékařům v každodenním vyhodnocování.

Nová etapa digitalizace zdravotnictví
Začlenění umělé inteligence do systému MARIE PACS je dalším krokem ke zkvalitnění služeb pacientům. Tímto pilotním projektem začíná další etapa digitalizace českého zdravotnictví.
Podle jednatele firmy OR-CZ Daniela Kvaka testuje Carebot v Havířově nejen funkčnost a přesnost řešení, ale na základě podnětů lékařů i uživatelskou přívětivost systému. Při vývoji je totiž nezbytné konzultovat systém s lékaři, kteří ho následně budou využívat v praxi. Pak lze dosáhnout těch nejlepších výsledků. A že je nové technologie spolehlivá, prokazují poslední výsledky.

Petr Kostolník
Foto: OR-CZ

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 193 článek mě zaujal 49
Zaujal Vás tento článek?
Ano