asseco Aimtec murr

Do Ostravy přibude kvantový počítač

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při VŠB-Technické univerzitě Ostrava, které od roku 2013 provozuje nejvýkonnější superpočítačové systémy v ČR, bude (částečným) domovem pro nový evropský kvantový počítač LUMI-Q.

 

Jak uvedla mluvčí IT4Innovations, výzkumného, vývojového a inovačního střediska v oblasti vysoce výkonného počítání (HPC), datových analýz (HPDA) a umělé inteligence (AI), Zuzana Červenková, hodnota počítače, který by mohl být instalován koncem příštího roku nebo počátkem roku 2024, je v milionech eur. Kvantové počítače budou spolufinancovány z příspěvků účastnických států a z rozpočtu společného evropského podniku EuroHPC JU. Ten také projekty, z nichž vzejdou nové evropské kvantové počítače, vybíral. Za projektem LUMI-Q, jehož koordinátorem je právě VŠB-TUO, stojí 14 evropských partnerů, jejichž cílem je vytvořit pro evropskou vědeckou komunitu špičkové unikátní a udržitelné prostředí pro kvantové počítání.
Konsorcium LUMI-Q, které nový evropský kvantový počítač vybuduje a bude provozovat, jej zpřístupní pro celou uživatelskou základnu EuroHPC JU. A také navazuje na práci konsorcia LUMI, jež provozuje nejvýkonnější evropský preexascalový superpočítač LUMI umístěný ve Finsku.
Navrhovaná koncepce umožní integrovat cílový kvantový počítač do několika různých superpočítačů, včetně Karoliny v Ostravě, LUMI ve Finsku a EHPCPL v Polsku.
„Věřím, že se nám podaří vytvořit špičkový ekosystém pro kvantové výpočty, kde budou nejnovější kvantové technologie integrovány do stávající evropské superpočítačové infrastruktury, což může v budoucnu vést k významným průlomům plynoucím z konvergence těchto dvou oblastí,“ uvedl ředitel IT4Innovations Vít Vondrák.

Kamil Pittner
Foto: LUMI-Q

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 193 článek mě zaujal 54
Zaujal Vás tento článek?
Ano