asseco Aimtec murr

Největší průtoková baterie na světě

Na severovýchodě Číny ve městě Dalian byl na podzim připojen k síti pokročilý systém pro ukládání energie Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station, který bude fungovat jako obří městská powerbanka s energií až pro 200 tisíc lidí.

 

Zařízení, s jehož vývojem pomáhal Dalianský institut chemické fyziky (DICP) Čínské akademie věd, bude „nasávat“ energii z obnovitelných zdrojů a ve špičkách spotřeby ji vracet do sítě. Při plném odběru by mělo vydržet zásobovat elektřinou síť čtyři hodiny, nicméně pokud se odebírá méně, jeho výdrž může být výrazně delší. Systém, který postavila a integrovala do sítě firma Rongke Power, nabídne počáteční kapacitu 400 MWh uložené energie a výkon 100 MW, a je navržen tak, že jej bude možné v budoucnu rozšířit na kapacitu 800 MWh a výkon 200 MW, což z něj činí největší bateriové úložiště svého druhu na světě. Investice do první fáze tohoto projektu byla 1,9 miliardy juanů (6,7 mld. Kč).



Překonává dosavadní rekordmany

Čínská baterie překonává dosavadní rekordní průtokové bateriové úložiště 120 MW v solných jeskyních na severozápadě Německa, která denně dodává energie pro 75 000 domácností, i dosud největší projekt ve své kategorii, japonskou Minami Hayakita Substation s 150 MW a kapacitou 60 MWh.

Průtoková baterie, označovaná také jako redox flow baterie, která využívá pro tento typ sloučeniny na bázi vanadu (v tomto případě byl použit oxid vanadičný) představuje podle svých tvůrců změnu paradigmatu ve velkých úložištích. Zároveň je to největší čínský demonstrační projekt pro uskladňování energie na chemické bázi, který má ověřit využití velkých průtokových baterií v rozvodné síti a jejich příspěvek ke snižování emisí uhlíku.

Vanadový průtokový akumulátor
Nový systém ukládání energie se liší od běžných lithium-iontových baterií používaných kromě bateriových úložišť zejména v dnešních elektrických vozidlech a spotřební elektronice. Průtokové baterie jsou novějším typem bateriové technologie, která funguje na základě kombinace nádrží s kapalnými elektrolyty namísto použití statických elektrod. Stejně jako jiné průtokové bateriové systémy i čínský projekt ukládá svou energii do masivních obrovských nádrží ve formě kapalných elektrolytů, které lze přeměnit na elektřinu průchodem tekutiny přes speciální membránu. Nemají sice takovou energetickou hustotu jako li-ion baterie, takže se nehodí pro elektromobily nebo aplikace, kde je třeba minimalizovat hmotnost baterie, ale na rozdíl od li-ion článků jsou ohnivzdorné, a proto bezpečnější. Uplatnění by měly najít zejména ve statických aplikacích, jako je právě velká síťová baterie v Dalianu. Redox flow baterie lze mnohem snáze škálovat, protože množství uložené energie se dá relativně snadno navýšit větší nádrží pro elektrolyty, výkon pak ovlivňuje velikost membrány mezi dvěma systémy okruhů s elektrolyty.
Používají také levnější a udržitelnější materiály než li-ion akumulátory a mají delší životnost (teoreticky by se vanadové baterie mohly nabíjet a vybíjet donekonečna). Díky tomu jsou průtokové baterie relativně levným řešením pro ukládání energie a atraktivním řešením, zejména pokud jde o OZE, protože načerpanou energii mohou skladovat celé měsíce.

Josef Vališka
Foto: DICP

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 286 článek mě zaujal 66
Zaujal Vás tento článek?
Ano