asseco Aimtec murr

Plzeň hostila summit jaderného průmyslu

ČR a Francie budou spolupracovat v jaderné energetice. Historicky první Česko-francouzský summit jaderného průmyslu uspořádala v prosinci v Plzni Czech Power Industry Alliance (CPIA).

 

Výsledkem summitu je mj. i podpis memoranda o porozumění mezi CPIA a francouzskou asociací jaderného průmyslu GIFEN sdružující malé i velké společnosti, které se zabývají provozem a výstavbou jaderných elektráren. Cílem je podpořit spolupráci mezi oběma zeměmi a jejich firmami zejména s ohledem na plánovanou výstavbu pátého bloku JE Dukovany (EDU 5). Diskutovalo se však i o možné stavbě dalších bloků této jaderné elektrárny, dvou bloků v Temelíně a vývoji malých modulárních reaktorů. A samozřejmě i o lokalizaci těchto projektů, kterou francouzská společnost EDF, jako jeden z kandidátů na dostavbu Dukovan, zdůrazňuje mezi významnými aspekty své nabídky, kterou nedávno oficiálně předložila české straně.
Do Plzně zavítal i velvyslanec Francie v ČR Alexis Dutertre, který připomněl, že obnovené jaderné programy Česka a Francie mají prakticky totožný časový plán, což otevírá dveře pro synergie a spolupráci mezi českým a francouzským dodavatelským řetězcem. „Francie vybuduje šest nových reaktorů EPR a dalších osm se zvažuje. To přirozeně vytváří obchodní příležitosti i pro české firmy,“ uvedl velvyslanec.
Mezi českým a francouzským jaderným průmyslem už existují silné vazby. Několik českých firem, jako např. Škoda JS, Mandik, ZAT a MICo, již úspěšně dodává výrobky a služby pro projekty reaktorů EPR na různých místech po světě. EDF, jež se uchází o výstavbu pátého bloku v Dukovanech s reaktorem EPR1200, se aktivně věnuje přípravě českého dodavatelského řetězce pro tento reaktor už od ledna 2021. Od té doby identifikovala přes 200 potenciálních dodavatelů a v rámci plzeňského summitu uzavřela memorandum o spolupráci také s dalšími českými firmami, které by zapojila do projektu EDU 5: ABO Valve, Elektro Kroměříž, OSC a Vítkovice Energetické strojírenství. Firma také připomněla, že její přístup k lokalizaci zahrnuje i další příležitosti nad rámec 5. bloku v Dukovanech, a to možnosti podílet se na projektech EPR ve Francii a dalších evropských zemích.
Sarah Illouz, která v EDF vede tým věnující se nabídce pro EDU 5, uvedla, že společnost má více než 40 let zkušeností s lokalizací dodávek. „Pro projekt pátého bloku v Dukovanech je naším cílem maximálně využít český průmysl a navázat s ním dlouhodobou spolupráci. Při výstavbě reaktoru EPR v britské elektrárně Hinkley Point C zůstává 64 % hodnoty zakázky britským firmám a v Česku je potenciál pro místní firmy rovněž vysoký,“ zdůraznila.

Petr Kostolník
Foto: EDF

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 307 článek mě zaujal 72
Zaujal Vás tento článek?
Ano