asseco Aimtec murr

GM1 – první jednotka pro řízení polohy a pohybu

Jednotka pro řízení polohy a pohybu GM1 od firmy Panasonic dokáže synchronně řídit až 32 os. Díky kompaktním rozměrům je vhodná i pro složité úlohy při navrhování strojů a zařízení.

 
Letos na trh uváděná jednotka GM1 kombinuje vlastnosti regulátoru polohy a pohybu s funkcemi PLC s dobou odezvy 0,5 ms. Umožňuje polohování, regulaci rychlosti i momentu a obsahuje komunikační moduly, I/O moduly a vysokofrekvenční čítač. Jde o prostorově úsporné řešení, které šetří místo v rozváděči.
Ve srovnání s běžným PLC je GM1 speciálně vybavena pro řízení vysoce dynamických pohybových úloh. Jednotka má šestnáct vstupů a výstupů a rovněž vestavěný dvoukanálový vysokorychlostní čítač (4/8 MHz) a čtyřkanálový PWM výstup (100 kHz). Tam, kde počet vstupů a výstupů nestačí, je možné připojit až patnáct I/O jednotek, každou s 64 digitálními I/O. Kromě toho lze jednotku rozšířit také o analogové vstupy (8 kanálů) a výstupy (4 kanály) nebo pulzní výstup pro až čtyři osy.

Z hlediska komunikace do nadřazené úrovně řízení jsou k dispozici dva nezávislé ethernetové porty pro protokoly EtherNet/IP nebo Modbus-TCP. Dále je k dispozici výstup RS-232, např. pro Modbus-RTU. Paměť GM1 pro programy má kapacitu 16 MB, pro hodnoty proměnných 16 MB a lze jej rozšířit SD kartou do 32 GB. Pro integraci do prostředí chytrých továren nebo IIoT je jednotka GM1 vybavena kromě funkcí FTP klient/server i funkcí OPC UA Server.

K programování, editování a nahrávání programů se využívá nástroj GM Programmer. Programy lze vytvářet ve všech jazycích podle IEC 61131-3, včetně G-kódu z programování CNC strojů. K dispozici je i knihovna předpřipravených aplikačních bloků, které umožňují rychlé a snadné nastavení vybraných funkcí. To usnadňuje programování a snižuje riziko chyb. Zároveň GM1 obsahuje nástroj pro konfiguraci parametrů všech připojených servopohonů prostřednictvím softwaru Panaterm Lite for GM.

Jednotka GM1 je vhodná pro řízení polohy a pohybu v úlohách, kde je zásadní velká přesnost a rychlost pohybu a přesná synchronizace os. Jde např. o vstřikovací a tvářecí lisy, obráběcí a tvářecí stroje, stroje na výrobu polovodičových součástek nebo LCD, roboty, balicí a tiskové stroje. V provedení s protokolem EtherCAT dokáže synchronně řídit až 32 reálných os. Je plně kompatibilní s celým sortimentem automatizace značky Panasonic, jako jsou PLC, snímače a servomotory řad Minas A6 a Minas A6 Multi.

https://industry.panasonic.eu/cs
Foto: Panasonic

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 345 článek mě zaujal 65
Zaujal Vás tento článek?
Ano