asseco Aimtec murr

Pásové váhy: Průvodce kupujícího

Selhání dopravníkové váhy může zpomalit nebo úplně zastavit celý proces manipulace se sypkými materiály. Spolehlivost proto musí být na prvním místě.

 

Pokud jste smluvně vázáni vytěžit každý den určité množství kamene, štěrku nebo písku, musíte nejen splnit dohodnuté závazky, ale také být schopni to prokázat.
Pokud se vaše společnost zabývá nakládáním zboží pro železniční nebo námořní přepravu, je vaším úkolem plnit kontejner za kontejnerem, ale nemůžete při tom riskovat, že je přetížíte. To samé platí, pokud pracujete na velkém demoličním projektu a musíte splnit konkrétní cíle pro recyklaci stavebních materiálů, jako je beton a zdivo.
Ve všech těchto scénářích je zásadní nepřerušovaný provoz. Pokud musíte kvůli poruše zastavit dopravníky, ztratíte cenný výrobní čas nebo zdržíte přepravu zboží. Úroveň vašich služeb nedostojí očekáváním zákazníka. Za porušení smlouvy nebo nedodržení bezpečnostních podmínek by vám mohla dokonce hrozit pokuta. Proto potřebujete pásovou váhu, na kterou se můžete spolehnout.
Pásová váha je malé, ale sofistikované zařízení, které je připevněno k dopravníkovému pásu a nepřetržitě měří množství přepravovaného materiálu. Váha stanovuje množství materiálu současným měřením zatížení a rychlosti pásu. Porucha může způsobit, že se dopravník zastaví. Pokud jde o spolehlivost pásových vah, existuje jednoznačný lídr – společnost FMS. Pásové váhy této švýcarské strojírenské firmy si za posledních 25 let vybudovaly pověst nejrobustnějšího řešení pro měření toku materiálu.

Navrženo pro dlouhou životnost
Většina pásových vah na současném trhu má stejnou základní konstrukci. Důvodem je minimalizace výrobních nákladů. Váhy řady BMGZ jsou jiné. Na rozdíl od konkurenčních zařízení je snímač rychlosti umístěn uvnitř měřicího válečku a nejsou zde žádné odkryté kabely. To chrání váhu před poškozením způsobeným nečistotami i místními povětrnostními vlivy – dokonce i v těch nejdrsnějších podmínkách – a pomáhá tak udržet kontinuitu provozu dopravníkového pásu.
„Mnoho našich zařízení je v nepřetržitém provozu více než 20 let s velmi malou potřebou údržby nebo výměny dílů,“ říká Björn Kjaer, vedoucí aplikační inženýr společnosti FMS, a dodává: „To zaručuje udržení produktivity a snižuje celkové náklady.“
Váhy řady BMGZ se mohou pochlubit průměrnou dobou mezi servisními prohlídkami 10 let nebo 40 tisíc provozních hodin. Proč je spolehlivost pro zákazníky tak důležitá, dokládá Björn Kjaer na příkladu.
„Nedávno jsem mluvil s jedním z našich švýcarských zákazníků, jehož činnost spočívá v poskytování služeb mobilního drcení na menších štěrkovištích a staveništích. Jejich stroje mohou denně rozdrtit až 3400 tun materiálu. Pokud by došlo k poruše pásové váhy a vyřazení stroje z provozu na pouhý den, mohli by přijít o příjmy ve výši mnoha tisíc švýcarských franků.“

Přidané výhody
Kromě spolehlivosti a bezkonkurenční přesnosti je další výhodou váhy BMGZ to, že se dodává v různých šířkách válečků a její pozinkovaný montážní rám je opatřen koncovými deskami s drážkami a výsuvnými ocelovými nohami. Díky těmto vlastnostem ji lze snadno namontovat na všechny typy a velikosti dopravníků ve stacionárních i mobilních aplikacích. Montáž nevyžaduje řezání a svařování, jak je tomu často při instalaci jiných pásových vah.
Váhy, které nemají integrovaný snímač rychlosti, obvykle používají k měření rychlosti pásu senzor přitlačovaný pružinovým ramenem. Kromě toho, že jsou tato ramena náchylnější k poškození, může u nich za určitých podmínek docházet ke ztrátě kontaktu s pásem. To může zhoršit přesnost měření rychlosti, a tedy i toku materiálu.

Rostoucí poptávka
Na domácím švýcarském trhu zaznamenala společnost FMS v posledních třech letech 70% roční nárůst prodeje produktů řady BMGZ. Poptávka nyní rychle roste i jinde v Evropě, a to pro použití v lomech, štěrkovnách, dolech, na staveništích, nákladových stanicích, při stavbě silnic či vrtání tunelů.
Společnost FMS se sídlem v Curychu je také světovou jedničkou v oblasti měření napětí a vedení pásů používaných při výrobě materiálů, jako jsou fólie, papír, textil, kabely, dráty a lana. Prvotřídní snímače zatížení, které společnost FMS vyrábí pro tyto aplikace, jsou také základem technologie pásových vah BMGZ.

Náležitá péče: Šest otázek, které byste měli položit každému dodavateli pásových vah:

• Je vaše pásová váha spolehlivá za všech podmínek?
• Kolik let nebo hodin nepřetržitého provozu mi s vaší pásovou váhou zaručíte?
• Jak často je třeba vaše pásové váhy opravovat nebo na nich provádět údržbu?
• Jak snadná je montáž váhy na dopravník? Existují flexibilní možnosti montáže, nebo to bude vyžadovat řezání a svařování?
• Jakou záruku na své zařízení poskytujete?
• Jaké jsou celkové náklady na vlastnictví vaší pásové váhy?

Jedinečný design pásových vah BMGZ společnosti FMS minimalizuje riziko poškození a zajišťuje jejich bezkonkurenční odolnost.

Martin Báša, manažer produktu
baca@bibus.cz, www.bibus.cz
Foto: Force Measuring Systems AG

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 314 článek mě zaujal 61
Zaujal Vás tento článek?
Ano