asseco Aimtec murr

Srdce z 3D tiskárny

Pokusy vytvořit umělé lidské srdce mají novou kapitolu. Po úspěchu vědců z MIT, kteří umělé srdce vypěstovali z kmenových buněk získaných ze srdcí mrtvých dárců, se kolegům z Tel Avivu podařilo vytvořit jej pomocí 3D tisku.

 

Vědci z Tel Avivu vytvořili na speciální 3D tiskárně první vytištěné srdce na světě z biologického materiálu konkrétního pacienta. Potvrdili tak, že už je možné v malém měřítku vytisknout z vlastních buněk srdce, které kopíruje anatomické, imunologické, buněčné a biochemické vlastnosti pacienta. Využili buněčný materiál z tukové tkáně odebrané po biopsii, a buňky byly poté „přeprogramovány“ na kmenové, z nichž byl vytvořen „bioinkoust" pro tvorbu nového srdce. Po smíchání s hydrogelem byly kmenové buňky jasně rozděleny na srdeční a epitelové buňky, jež tvoří cévní výstelku.
Kombinace všeho pak umožnila vytisknout kompatibilní srdce pro konkrétního pacienta, materiál však lze použít i pro opravy poraněného či nemocného srdce, a to s velmi nízkým rizikem odmítnutí. Profesor Tal Dvir, který výzkum vedl, řekl: „Toto je poprvé, kdy se podařilo vytvořit a vytisknout celé srdce, plné buněk, krevních cév, komor, a to přímo z vlastních buněk pacienta. Nyní jsme schopni vytisknout zmenšenou verzi, ale věřím, že v budoucnu budeme schopni vytvořit i plně funkční orgán vhodný k transplantaci."

Foto: i24News

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 349 článek mě zaujal 70
Zaujal Vás tento článek?
Ano