asseco Aimtec murr

Globální provoz za půl sekundy

Výzkumníci z Technické univerzity v Dánsku a Chalmers University of Technology ve Švédsku stanovili nový rekord přenosu dat za sekundu.

 

Podle informací v časopise Nature Photonics vyvinuli vědci nový optický čip, který používá pouze jeden laser a funguje jako tzv. frekvenční hřeben. Světlo z infračerveného laserového zdroje vstupuje do čipu, kde je rozděleno do spektra stovek různých barev, z nichž každá může být kódována daty modulací tří specifických vlastností každé frekvence: její amplitudy, fáze i polarizace. Tyto stovky speciálně modulovaných frekvencí jsou pak rekombinovány zpět do jediného paprsku, který je přenášen po kabelu z optických vláken a poté dekódován na druhém konci.
V experimentech vědci úspěšně přenesli 230 000 GB dat rychlostí 1,84 petabitů za sekundu s využitím optického kabelu složeného z 37 jader na vzdálenost 7,9 km. To je ekvivalent přesunu „dvojnásobku celkového celosvětového internetového provozu“ v průběhu pouhé sekundy. Výzkumníci se domnívají, že tento nový přístup s jedním čipem má velký potenciál, protože je vysoce škálovatelný. Rychlost přenosu dat by mohla být až 100 Pbit/s, což odpovídá 12 500 TB neboli 12 500 000 GB dat přenesených každou sekundu.

Foto: Pixabay

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 343 článek mě zaujal 60
Zaujal Vás tento článek?
Ano