asseco murr

Anketa Auto roku se mění

Od letošního roku dozná anketa Auto roku v České republice, jejímž tradičním organizátorem je SDA, změny. Upustilo se od kategorií, a volí se pouze jedno vozidlo.

 

Do změn se promítla situace, kterou dnes procházejí velké prezentace automobilů, jež donedávna zajišťovaly hlavně mezinárodní přehlídky, na které byla anketa do značné míry navázaná.
„Autosalony zanikají a jsou považovány svým způsobem za přežitou záležitost, která už nemá tak velký význam jako dříve, kdy byly hlavním místem, kde se automobilky a jejich značky propagovaly. Probíhají hlavně regionální dealerské výstavy a akce. Princip velkých přehlídek se víceméně rozplynul a významné značky už jim nedávají přednost a nemají ani moc zájem se jich účastnit. Preferují naopak vlastní akce, kde prezentují ať už na sociálních sítích nebo konkrétních aktivitách své vozy různým skupinám zákazníků či novinářům, kteří pak o nich informují,“ říká Josef Pokorný, tajemník SDA.
Probíhaly proto diskuze, zda a jak v tradiční anketě o výběr nejlepšího vozu z automobilových novinek představených na českém trhu pokračovat. Koncem loňského roku došlo ke shodě značek na tom, že pokračovat má smysl, a anketu, založenou v roce 1994, která tak bude příští rok slavit 30leté jubileum, do něj dovést, nicméně už v jiné podobě.
Ta se po vzoru soutěže Evropské auto roku přiklání k přehlednější variantě, kdy nebude zvlášť hodnocena řada jednotlivých skupin a kategorií, ale volba bude jasná a jednoznačná s přesně danými a nastavenými pravidly. I samotný výběr jednotlivých odborníků, členů poroty se bude více blížit systému COTY.

Letošní finále
Z letošních nominovaných šestadvaceti vozidel vybírala odborná porota složená z uznávaných motoristických novinářů po předcházejících testovacích jízdách šest finalistů, kteří postupují do druhého kola a utkají se o vítězný titul Auto roku v ČR.

Finalisté seřazeni abecedně:

BMW X1

Ford Ranger

Honda Civic

Peugeot 408

Renault Megane E-Tech

Volkswagen ID. Buzz

Z těchto finalistů vybere dvacetičlenná porota jediného vítěze, který se bude moci pyšnit titulem Auto roku 2023 v České republice. Vítěz ankety bude znám 7. února  2023.
„Jsem rád, že se v novém ročníku zase objevily všechny značky, které představily inovativní novinky od nejmenších modelů až po luxusní vozy, kde jsou zastoupeny jak nyní favorizované elektrické vozy, tak i jiné pohony,“ doplňuje Josef Pokorný.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 146 článek mě zaujal 38
Zaujal Vás tento článek?
Ano